Pet zdravih namirnica koje pomažu u jačanju imuniteta

Autor:

Lifestyle

09.03.2021

21:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raznolika prehrana koja uključuje hranu bogatu sastojcima za jačanje imuniteta - vitaminima A, D, E i C te selenom i cinkom je ključna pri odbrani organizma od bolesti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vitamini i suplementi su vrlo korisni alati za mnoge ljude koji traže dodatnu podršku za imunološki sistem tokom sezone prehlade i gripe. Ali oni su upravo to - alati. Nisu pouzdano rešenje da ostanete zdravi. Najbolji način da održite jak imunološki sistem je raznolika prehrana bogata različitim namirnicama koje sadrže širok spektar vitamina i minerala.

Zdrave namirnice čije svakodnevno konzumiranje preporučuje magazin Men's Health su sledeće:

Jaja

Jaja su možda jedna od najhranjivijih namirnica, što znači da samo nekoliko kalorija sadrži mnogo hranjivih sastojaka. Jedno jaje sadrži samo 75 kalorija, u okviru kojih je: 7 grama visokokvalitetnih proteina, 5 grama masti i 1,6 grama zasićenih masti, zajedno sa gvožđem, vitaminima, mineralima i karotenoidima.

RepublikaFoto: Photo by Hello I'm Nik ? on Unsplash
Foto: Ilustracija

Jaja, koja su bogata vitaminima D i B12, su izvrstan način da izgradite imunitet za borbu protiv bolesti. Vitamin B12 i vitamin D neophodni su za stvaranje belih krvnih zrnaca koja stvaraju antitiela, a vitamin D kontroliše i upalne procese.

Paprike

Postoji razlog što paprika dolazi u različitim nijansama: boja je signal da je paprika bogata antioksidansima koji se bore protiv bolesti. Paprika ne sadrži samo moćne antioksidanse poput beta-karotena, ona je i neverovatan izvor vitamina C - čak i bolji od narandže.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Samo jedna šolja naseckane paprike sadrži tri puta više C vitamina od količine preporučene za dnevni unos.

Beli luk

Beli luk sadrži alicin, antioksidans koji može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema, prema istraživanju objavljenom u Food Science i Biotechnology. Takođe, beli luk je bogat i aminokiselinama i enzimima koji mogu pomoći vašem telu u izgradnji mišića te zaštititi zdravlje creva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Semenke suncokreta

Kao i većina semenki, suncokretove semenke sadrže visok procenat nezasićenih masti, koje se u organizmu bore protiv upala, kao i vitamina E koji pomaže pri oporavku oštećenih ćelija. Takođe, seme suncokreta dobar je izvor korisnih biljnih spojeva, uključujući fenolne kiseline i flavonoide - koji takođe deluju kao antioksidansi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kefir

Kefir je prepun probiotika koji su zapravo vrste dobrih bakterija i gljivica koje žive u gastrointestinalnom traktu te igraju veliku ulogu u imunološkom sistemu čoveka. Kefir je često obogaćen vitaminima i mineralima, a takođe je 99% bez laktoze te je tako prihvatljiv i onima koji imaju slabiju toleranciju na ovu vrstu šećera koja se nalazi u mliječnim proizvodima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading