PREGLEDAJTE DOBRO NOKTE! Neke promene ukazuju na bolesti: Ako primetite OVO, odmah idite kod lekara!

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

08.03.2021

17:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lepi i negovani nokti su san svake žene, a da bi bili takvi, moraju biti, pre svega, zdravi. Promena boje, oblika i teksture noktiju nije baš često razlog za posetu lekaru, zato vas Olga Alejinikova, ruska medicinska sestra i stručnjak za manikir i pedikir, upozorava na 12 karakterističnih promena na noktima na koje bi obavezno trebalo da obratite pažnju i ozbiljno shvatite.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Nokti zdrave osobe su glatki, sjajni, bledoružičasti, s izraženim beličastim polumesecom u osnovi. Istovremeno, nokatna ploča se stalno obnavlja i raste, u proseku oko milimetar nedeljno. S godinama nokatna ploča se zadebljava i postaje krtija i sklonija lomljenju. To je deo prirodnog procesa starenja tela, ali je takođe karakteristična pojava u trudnoći. Kod zdrave osobe nokti na rukama u potpunosti se obnavljaju u roku od četiri do šest meseci, a na nogama u roku od šest do osam meseci. Važno je, međutim, prepoznati patološka stanja na nokatnim pločama. Ove promene u obliku, boji i teksturi, kao i kože oko noktiju, mogu ukazivati na poremećaje u funkcionisanju unutrašnjih organa i prisustvo raznih, ponekad ozbiljnih bolesti.

Prekomerna lomljivost

Ako nikako ne možete da pustite nokte jer se lome čak i uz ivicu jagodice, verovatno vašem organizmu nedostaju vitamini A, E i C, kao i gvožđe i cink. Krtost noktiju ponekad može biti posledica bolesti štitaste žlezde i predznak dijabetesa.

Bele mrlje

Dok se u narodu smatraju dobrim znakom, u medicini se ova patologija naziva leukonihija. Između slojeva nokatne ploče formiraju se mikroskopski mehurići vazduha, koji na površini izgledaju kao bele tačke i pruge. Njih može biti nekoliko, a mogu zahvatiti i celu površinu nokatne ploče. Razlozi su različiti, od povreda i neuravnotežene ishrane do iscrpljenosti nervnog sistema i srčane slabosti.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Nokat kao naprstak

Oblik i boja noktiju izgledaju kao i obično. Ali ako dobro zagledate, primetićete da je nokatna ploča prožeta sitnim udubljenjima, kao da je izbodena iglom i liči na naprstak. Ovo je skoro uvek znak psorijaze. Ponekad se ekcem ili artritis mogu manifestovati na ovaj način, a pojava rupica na noktima može biti i znak oboljenja štitaste žlezde ili gastrointestinalnog trakta. Međutim, samo kliničko ispitivanje može da pruži tačan odgovor šta je uzrok patologije.

S godinama nokatna ploča se zadebljava i postaje krtija i sklonija lomljenju

Velika ili mala lunula

Lunula je svetli polumesec u osnovi nokta i, po pravilu, treba da bude jasno vidljiva i zahvata trećinu nokta. Velike lunule imaju sportisti i ljudi koji se bave teškim fizičkim radom. One, međutim, ponekad mogu ukazivati i na poremećaje u radu srca i krvnih sudova i nizak krvni pritisak. Male lunule koje jedva izviruju ispod kutikule mogu biti znak nedostatka vitamina B12 i gvožđa, kao i problema sa cirkulacijom.

Poprečna udubljenja

Patologiju nokatne ploče u obliku poprečnih linija dubokih do milimetra prvi je otkrio francuski vojni hirurg Jozef Onore Simon Bo. Takozvane bo linije formiraju se zbog oštećenja matrice nokatne ploče. Takođe, kada mu nedostaju hranljivi sastojci, hemijski sastav nokta se menja i njegova ploča se deformiše. To se najčešće dešava usled izloženosti tela rigoroznim dijetama. Ove povrede mogu biti mehaničke, kao i toksične prirode, kada se javljaju usled jakih lekova ili hemioterapije. Ova patologija se ponekada javlja i u pozadini kardiovaskularnih bolesti i gljivičnih infekcija.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Uzdužna udubljenja

Dok se kod starijih osoba ova promena na noktima smatra normalnom, kod osobe mlađe od 50 godina vertikalne pruge najverovatnije ukazuju na nedostatak vitamina B i mikroelemenata, kao što su cink, gvožđe ili magnezijum. Mogu se javiti i kao rezultat nestručno urađenog manikira ili pedikira ako se kožica previše gura i tom prilikom ošteti nokat. Međutim, ovde se radi o nekoliko pruga. Ako je pogođeno više od četvrtine nokatne ploče, treba proveriti zdravlje unutrašnjih organa, pre svega, kardiovaskularnog i digestivnog sistema.

Nokti u obliku kašike

Deformacija nokatne ploče, u kojoj se centar savija, a ivice su okrenute nagore stručno se zove koilonihija. Ne uzrokuje nikakvu nelagodnost i boja i glatkost su sačuvani, ali ne izgleda lepo. Najčešće su konkavni nokti rezultat nedostatka gvožđa u telu ili endokrinih poremećaja. Stečeni uzroci uključuju povrede, kontakt sa hemikalijama i nagle promene temperature. Osim toga, nokti u obliku kašike mogu nastati usled mutacija gena i biti nasledni.

4 do šest meseci potrebno da se nokti na rukama u potpunosti obnove, a na nogama od šest do osam meseci

Hipokratovi prsti

Kod ove patologije nokatne ploče zadebljavaju, a ako prst gledate sa strane, ugao između zadnjeg nabora nokta i nokatne ploče prelazi 180°. Hipokratovi prsti uvek su znak ozbiljne bolesti. Neke od njih mogu biti tuberkuloza, endokarditis, ulcerozni kolitis ili Kronova bolest.

Nestabilni nokti

Slabljenje veze između nokta i nokatnog krevetca, kada se između njih formira praznina, a nokatna ploča menja boju, naziva se oniholiza. Uzrok ovog stanja u 60 procenata slučajeva je trauma. Može se još javiti i kao rezultat gljivičnih bolesti i alergijskih reakcija. Oko 10 procenata oniholize razvija se usled sistemskih somatskih bolesti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pola beli, a pola smeđi

Ako vam je polovina nokatne ploče bela, a polovina, ona bliža vrhu, smeđa, obavezno proverite stanje bubrega. Ova patologija se takođe javlja kod HIV pozitivnih osoba i onih koji su prošli hemioterapiju.

Promena boje

Beli, žuti i plavičasti nokti signal su da je vreme za kontrolu zdravstvenog stanja. Ako su vam nokti iznenada pobeleli, proverite digestivni i kardiovaskularni sistem i obratiti posebnu pažnju na jetru. Žuta nijansa takođe može biti znak bolesti jetre, ali i poremećaja endokrinog i limfnog sistema. Cijanoza, odnosno ljubičasti nokti, ukazuje na nedostatak kiseonika, nizak nivo hemoglobina ili lošu cirkulaciju.

Pojedinačna tamna linija

Najčešće se na nokatnoj ploči pojavljuje crna pruga usled traume, ali i zbog poremećaja u radu digestivnog sistema. Kod nekih naroda ovo je karakteristika prirodne pigmentacije kože. Ali ako se normalno hranite i niste se udarili, a na noktima se iznenada pojavila crna linija, najbolje je obratiti se lekaru. Ovo bi mogao biti simptom melanoma, malignog tumora kože.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading