Ne možete da odolite slatkišima? Rešenje se nalazi u OVIM namirnicama

Autor:

Lifestyle

27.10.2020

16:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako previše popustimo žudnji za šećerom u prerađenoj hrani, uzrokovaćemo sebi brz rast, a potom i jednako brz pad glukoze u krvi. Taj nagli pad podstiče još veću potrebu za šećerom, pa se stvara začarani krug.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Taj začarani krung možete da prekinete samo jedući zdravu hranu koja sprečava žudnju za šećerom, tvrde nutricionisti. I složeni ugljeni hidrati, odnosno polisaharidi, proizvode jednak učinak u pogledu serotonina, samo to čine sporije, pišu Magazin novosti.

 

Sledeće namirnice zadovoljiće vaše potrebe za slatkim, bez štete za vaše zdravlje.

1. Paradajz

Paradajz je efikasan protiv žudnje za šećerom, jer sadrži visok nivo triptofana – supstanci koju telo pretvara u serotonin. Ovaj plod bogat je i hromom, mineralom koji umanjuje želju za hranom, te reguliše holesterol i nivo glukoze u krvi.

RepublikaFoto: pixabay.com

2. Jabuka

Jedno od najboljih voća za zadovoljavanje želje za slatkim je jabuka. Lako ju je nositi sa sobom i nije potrebno da je gulite ili režete kao drugo voće. Čak i kisele sorte jabuke sadrže mnogo zdravih ugljenih hidrata. Ovo voće bogato je i prehrambenim vlaknima, koja daju osećaj sitosti i smanjuju glad.

 

3. Slatki kukuruz

Slatki kukuruz još je jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći u "odvikavanju od slatkiša". Posebno dobro suzbija želju za slatkim kad je skuvan. Obiluje antioksidansima, vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima. Osim poriva za jedenje šećera smanjuje i glad.

RepublikaFoto: pixabay.com

4. Slatki krompir

Još jedno povrće koje vam može pomoći jeste slatki krumpir. Ova namirnica neće samo zadovoljiti vašu žudnju za slatkim, nego će dodatno organizam obogatiti vitaminom C, D i B6 i gvožđem. Hranjive materije u slatkom krompiru mogu da spreče bolesti srca, rak i druge degenerativne bolesti.

 

5. Cimet

Cimet je fantastičan začin koji ima izvrstan ukus i miris, pa ga možete dodati mnogim jelima. Cimet odlično pomaže protiv želje za slatkim. Ovaj začin sprečava nagle oscilacije u nivou glukoze koje pridonose želji za šećerom i time odlaže potrebu za unosom nove porcije šećera.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading