NEVEROVATNO ZDRAVO VOĆE KOJE MNOGI ZANEMARUJU: Moćna bobica čuva srce, poboljšava pamćenje i sprečava urinarne infekcije

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

27.05.2024

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brusnica je poznata po svojoj izuzetnoj hranljivoj vrednosti i koristima za zdravlje.

NEVEROVATNO ZDRAVO VOĆE KOJE MNOGI ZANEMARUJU: Moćna bobica čuva srce, poboljšava pamćenje i sprečava urinarne infekcije

Foto: Shutterstock

Bogata antioksidansima, vlaknima, vitaminima i mineralima, ova sočna bobica je nevrovatno zdrava i korisna. 

Čuva srce

Antioksidansi, posebno flavonoidi prisutni u brusnicama, imaju ključnu ulogu u zaštiti srca. Oni pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola (LDL) i povećavaju nivo dobrog holesterola (HDL), što doprinosi smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Pored toga, ova moćna bobica pomaže u održavanju zdravlja krvnih sudova, štiteći telo od potencijalno opasnih srčanih udara i moždanih udara.

Poboljšanje kognitivnih funkcija

Studije su pokazale da flavonoidi prisutni u brusnicama mogu imati pozitivan uticaj na kognitivne funkcije i pamćenje. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti moždanih ćelija od oksidativnog stresa i upala, što je posebno važno za održavanje mentalne oštrine, naročito kod starijih osoba.

Foto: Shutterstock

Brusnice čuvaju zdravlje mozga

Borba protiv urinarnih infekcija

Brusnice su poznate po svojstvima koja pomažu u sprečavanju urinarnih infekcija. Njihova jedinjenja sprečavaju prianjanje bakterija, poput E. coli, na zidove bešike, smanjujući rizik od infekcija. Osim toga, ove bobice poseduju i antiinflamatorna svojstva koja doprinose smanjenju upala u telu.

Hranljivi sastojci

Osim antioksidanata, brusnice su bogate vitaminom C, vitaminom K, manganom i dijetalnim vlaknima. Vitamin C jača imuni sistem, dok vitamin K igra ključnu ulogu u koagulaciji krvi. Mangan je važan za metabolizam i održavanje zdravih kostiju, dok dijetalna vlakna poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju zdrave telesne težine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading