SRPSKIM MESOŽDERIMA SE OVO VEROVATNO NEĆE SVIDETI: Koje vrste mesa su najbolje za zdravlje srca?

Autor:

Lifestyle

25.05.2024

15:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste klasični mesožder, verovatno se nećete složiti sa nutricionistima koji savetuju izbegavanje crvenog mesa.

SRPSKIM MESOŽDERIMA SE OVO VEROVATNO NEĆE SVIDETI: Koje vrste mesa su najbolje za zdravlje srca?

Foto: Shutterstock

Ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca, a odabir prave vrste mesa može značajno uticati na prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Prema rečima nutricionistkinje i dijetetičarke Krutike Nanavavi, neke vrste mesa su posebno korisne za zdravlje srca.

Losos, skuša, sardina i pastrmka su istaknute kao odličan izbor zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina. Ove vrste ribe dokazano smanjuju upalu, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od srčanih aritmija.

Takođe, pomažu u smanjenju nivoa triglicerida u krvi, što je ključno za održavanje zdravlja kardiovaskularnog sistema. Preporučuje se konzumiranje masne ribe nekoliko puta nedeljno radi očuvanja zdravlja srca.

Republika

Foto: shutterstock

Losos, skuša i pastrmka se preporučuju

Piletina, ćuretina i bela riba takođe spadaju u vrste mesa koju preporučuju stručnjaci zbog nižeg nivoa zasićenih masti u poređenju sa crvenim mesom. Pored pružanja visokokvalitetnih proteina, ova vrsta mesa sadrži esencijalne hranljive materije poput niacina i selena.

Niacin pomaže u kontroli holesterola, dok selen deluje kao antioksidans. Bela riba, s druge strane, ima manje masnoće od drugih izvora proteina i pruža nemasnu opciju za unos proteina.

Takođe je bogata hranljivim materijama poput selena i joda koji podržavaju rad srca.

Uzimajući u obzir značaj ovih vrsta mesa za zdravlje srca, važno je da vodimo računa o svojoj ishrani kako bismo smanjili rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading