POTENCIJALNI RIZIK: Šta će se dogoditi u organizmu ako šećer zamenite medom?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

24.05.2024

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamena šećera medom može delovati kao dobra ideja, s obzirom na brojne prednosti koje med ima u odnosu na običan šećer.

POTENCIJALNI RIZIK: Šta će se dogoditi u organizmu ako šećer zamenite medom?

Foto: Shutterstock

Međutim, pre nego što se odlučite za ovu zamenu, važno je razmotriti sve činjenice.

Prednosti meda kao zaslađivača

Med ima niži glikemijski indeks od običnog šećera, što znači da ne izaziva nagli skok nivoa glukoze u krvi. Takođe, obiluje korisnim svojstvima kao što su antioksidativna i antibakterijska svojstva, kao i tragovima esencijalnih vitamina i minerala.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, unos meda ne bi trebalo da prelazi 10 odsto ukupnih kalorija dodatih šećera u ishrani.

Potencijalni rizici

Iako med može da ima brojne prednosti, važno je da budete svesni potencijalnih rizika. Prekomerni unos meda može da dovedei do naglog porasta nivoa glukoze u krvi, pa čak i da doprinese debljanju.

Foto: Shutterstock

Dnevno se preporučuje 50 mililitara meda

Takođe, osobe sa hipotenzijom trebalo bi da budu oprezne sa unosom meda, jer se veruje da on može da snizi krvni pritisak u malim dozama, ali istovremeno može i negativno da utiče na srce u slučaju prekomernog unosa.

Kontrola unosa meda

Kontrola količine meda koju unosimo ključna je za očuvanje zdravlja. Preporučena dnevna doza prirodnog meda iznosi 50 mililitara, ali čak i manje količine mogu biti efikasne.

Uz to, važno je napomenuti da osobe koje su alergične na pčelinje proizvode ili imaju hronične bolesti treba da se konsultuju sa lekarom pre nego što uključe med u svoju ishranu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading