PRVI SIMPTOM MASNE JETRE JAVLJA SE NOĆU: Signali da ovaj važan ORGAN ne radi kako treba!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemojte ignorisati znake!

PRVI SIMPTOM MASNE JETRE JAVLJA SE NOĆU: Signali da ovaj važan ORGAN ne radi kako treba!

Foto: Shutterstock

Bolest masne jetre ili steatoza je uobičajeno stanje u kojem se u jetri nakuplja prekomerna količina masti. Dok zdrava jetra sadrži određen nivo masti, ako količina prelazi 5-10 odsto težine jetre, to može postati problem, kaže Kleveland klinika.

Ipak, da bi se održala zdrava jetra, potrebno je pratiti nakupljanje masti u organu.

Međutim, podaci otkrivaju da 7 odsto do 30 odsto ljudi s ovim stanjem doživljava pogoršanje simptoma tokom vremena. To može značiti upaljenu ili otečenu jetru, razvoj ožiljnog tkiva - fibroze, i na kraju opsežno ožiljno tkivo, što može rezultirati cirozom jetre.

Iako definitivan uzrok bolesti masne jetre nije specifičan, postoje dva glavna oblika stanja - masna bolest jetre izazvana alkoholom i nealkoholna masna bolest jetre.

Što se tiče nealkoholne masne bolesti jetre, ona je izazvana nakupljanjem masti u jetri. U većini slučajeva stanje ostaje asimptomatsko osim ako ne napreduje u ozbiljniju fazu.

Foto: shutterstock

Simptomi masne jetre koji se javljaju noću

No stručnjaci s klinike Kleveland veruju da svrab koji se pojačava uveče ili noću, pogotovo na dlanovima i tabanima, može signalizovati bolest masne jetre, piše "Times of india".

Dok je prema Baton Rouge General Majo Klinik Kare Network, svrbež retka pojava kod bolesti jetre povezanih s alkoholom i nealkoholnih bolesti masne jetre, najčešći je kod drugih vrsta bolesti jetre uključujući primarnu bilijarnu cirozu (PBC), primarnu sklerozaciju kolangitis (PSC) i intrahepatična kolestaza trudnoće.

Iako stručnjaci tek moraju da identifikuju uzrok svrbeža povezanog s bolešću jetre, neki stručnjaci veruju da bi to mogao biti rezultat nekoliko faktora.

Na primer, za osobe s bolestima jetre se kaže da imaju više niova žučne soli koja se nakuplja ispod kože, što može biti jedan od razloga za svrbež.

Druga teorija koja stoji iza toga zašto osobe s oboljenjem jetre osećaju svrbež uključuje prisutnost serumske alkalne fosfataze (ALP), enzima koji se nalazi u krvi i pomaže u razgradnji proteina u telu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading