VUČIĆ DOBIO SVETSKU IZLOŽBU OVO NI TITU NIJE POŠLO ZA RUKOM! Beogradu povereno da bude prestonica svetske FILATELIJE

Autor:

Zabava

23.04.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Basnoslovno vredne zbirke biće predstavljene tokom EXPO 2027, što se pokušavalo još od 1966.

VUČIĆ DOBIO SVETSKU IZLOŽBU  OVO NI TITU NIJE POŠLO ZA RUKOM! Beogradu povereno da bude prestonica svetske FILATELIJE

Foto: Profimedija, Telegraf/Vladimir Lukic, foto Vladimir Djukic,

Savez filatelista Srbije i Javno preduzeće "Pošta Srbije" uspeli su što Titova Jugoslavija nije mogla. Članovi Upravnog odbora Svetske filatelističke organizacije (FIP) dali su odobrenje za održavanje ove prestižne izložbe u Beogradu, u organizaciji Saveza filatelista Srbije tokom EXPO 2027.


Ratifikacija ove odluke predviđena je na FIP kongresu u decembru ove godine u Šangaju. Beogradu je ukazana čast da postane prestonica svetske filatelije i pokaže svoju bogatu istoriju. Za organizaciju ovog prestižnog događaja Savez filatelista Srbije imaće podršku Vlade Republike Srbije i JP "Pošte Srbije".


Vladimir Milić, predsednik Saveza filatelista Srbije, priča za Srpski telegraf da smo najbliži dobijanju organizacije bili u zlatno doba naše filatelije šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Međutim, čak ni uticaj SFRJ i Josipa Broza Tita u svetu nisu bili dovoljni da se ova ideja realizuje.


- "Beograd 66" bio je naziv proslave stogodišnjice naše prve marke, kod filatelista popularne "grbuše". FIP je sedam godina ranije rezervisao termin za izložbu u Beogradu. Međutim, trzavice u tadašnjem Savezu filatelista Jugoslavije (SFJ) nanele su veliku štetu organizovanoj filateliji u Srbiji. Samovoljom uprave SFJ, kod FIP je otkazana međunarodna izložba "Beograd 66", pa Srbija i Beograd nisu dobili priliku da budu prestonica svetske filatelije 1966. - kaže Milić i dodaje da će upravo zbog toga izložba "Beograd 2027" ispraviti tu nepravdu.


U oktobru prošle godine organizovana je najveća regionalna izložba "Balkanfila XIX" koju su bezrezervno podržali "Pošta Srbije" i njen generalni direktor Zoran Đorđević, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio pokrovitelj. Apsolutno pozitivne ocene učesnika i gostiju bili su motiv da "Pošta Srbije" i Savez filatelista Srbije apliciraju za organizovanje svetske filatelističke izložbe (FIP izložba) koja bi prvi put bila održana u Beogradu.
- Ovu inicijativu je prepoznala Vlada Republike Srbije, naročito u kontekstu EXPO 2027 u Beogradu. Upravnom odboru FIP je ovaj nivo referenci, uz jasnu i nedvosmislenu podršku države, bio dovoljan za davanje saglasnosti za organizaciju kod nas - objašnjava Milić.

Potvrda velike reputacije naše zemlje

Svetska izložba je svojevrsna filatelistička olimpijada, koja tokom sedam dana okuplja sve značajne filateliste sa svih kontinenata. FIP je srpskoj prestonici ukazao ogromno poverenje time što je odobrio organizaciju kod nas.
- Izlagači koji se takmiče na svetskim izložbama, svojim učešćem i dolaskom nedvosmisleno poručuju da je država-domaćin bezbedna za prikaz izuzetno skupih zbirki. Ova okolnost ima za posledicu izuzetno dobar publicitet i reputaciju za našu zemlju - kaže Milić.


U rangu s Njujorkom i Londonom


Svetski gradovi koji su imali privilegiju da budu domaćini svetske izložbe: Njujork, Vašington, Nju Delhi, Tokio, Vuhan, London, Prag, Budimpešta - izložba u Beogradu 2027. biće prva svetska filatelistička izložba i u Srbiji i na prostoru bivše Jugoslavije, a naš glavni grad biće svrstan u red metropola domaćina FIP izložbi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (35)

Loading
Djofa

23.04.2024 05:37

Beograd ponovo svetska prestonica!

Ivan

23.04.2024 06:25

Svuda je tu na svakom mestu podrška za našeg predsednika

Nenad

23.04.2024 06:30

To samo može najbolji Aleksandar Vučić.

Tanja

23.04.2024 06:42

Bravo,nas Predsednik je postovan svuda u svetu.