"TO JE TIHI UBICA, NEMA MNOGO SIMPTOMA, ALI OŠTEĆUJE SRCE, BUBREGE..." Doktor tvrdi da u SRBIJI zanemarujemo BOLEST koja je OPASNA

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Miloje Tomašević objašnjava da li ima naznaka da će se ova crna statistika smanjiti.

"TO JE TIHI UBICA, NEMA MNOGO SIMPTOMA, ALI OŠTEĆUJE SRCE, BUBREGE..." Doktor tvrdi da u SRBIJI zanemarujemo BOLEST koja je OPASNA

Foto: Printscreen/Youtube/K1 Televizija

Od posledica bolesti srca i krvnih sudova u 2021. godini umrlo je 56.000 ljudi najviše zbog ateroskleroze, rečeno je u emisiji na K1 televiziji. Doktor Miloje Tomašević objašnjava da li ima naznaka da će se ova crna statistika smanjiti.

- To zavisi najviše od nas. U principu naša zemlja spada u grupu koja ima veoma visok kardiovaskularni rizik što znači, da sa istim faktorima rizika, ako živite u Španiji, Poljskoj i Srbiji i okolnim zemljama regiona, nećete imati isti rizik od velikih događaja, kad to kažem mislim na infarkt srca, moždani udar...Rizik će biti najmanje duplo veći, zato što se nismo izborili sa faktorima rizika, na prvom mestu je pušenje, isto navike u ishrani nisu ispravne, jede se mnogo brze hrane, puno testenina, štetne masnoće - rekao je on u emisiji i pojasnio da se nismo izborili sa povišenim krvnim pritiskom:

- Kod nas se smatra da ako ste se navikli na visok krvni pritisak i nemate tegobe, da je to potpuno u redu, a nije u redu. Visok pritisak je tihi ubica, nema mnogo simptoma, ali oštećuje srce, krvne sudove, mozak, bubrege i dovodi do teških kardiovaskularnih i drugih simptoma. Holesterol doprinosi visokom krvnom pritisku. 

Foto: shutterstock

HDL holesterol smatramo lošim holesterolom

Mi holesterol klasifikujemo na dobar i loš, ali činjenica je da postoji LDL i HDL holesterol.

- HDL holesterol koji smatramo pozitivnim jer vrši povratni transport holesterola, mi želimo da bude veći, a imamo LDL njega smatramo štetnim i da povećava rizik od ateroskleroze - kaže doktor i objašnjava da ne možemo prepoznati simptome da se nešto dešava.

Obično nema simptoma kada je u pitanju LDL holesterol i trigliceridi.

- Prvi simptomi se javljaju u odmaklim godinama kada holesterol počinje da pravi problem, a to je aterosklerotska bolest koja zahvata sve krvne sudove, ali se manifestuje na srcu, infarktom srca, anginom pektoris, moždanim udarom, bolovima u listovima - širok spektar bolesti. Zavisi od izloženosti visokom holesterolu - rečeno je u emisiji na K1 Televiziji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading