OVO U TELU IZAZIVA SRČANI UDAR: Prepoznajte na VREME, naučnici su složni da je to OKIDAČ!

Autor: M.O.

Lifestyle

19.04.2024

13:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju!

OVO U TELU IZAZIVA SRČANI UDAR: Prepoznajte na VREME, naučnici su složni da je to OKIDAČ!

Foto: Shutterstock

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem širom sveta, uključujući i Srbiju gde godišnje od njih strada oko 52.000 ljudi. Jedan od ključnih faktora rizika za srčani udar je lipoprotein (Lp), protein koji prenosi holesterol kroz krv. Uz povišene nivoe Lp, postoji veća verovatnoća da će se holesterol nakupiti u krvnim sudovima, povećavajući rizik od srčanog ili moždanog udara.

Kako Lp utiče na srčani i moždani udar?

Lipoprotein, zajedno sa lipoproteinom niske gustine (LDL) i lipoproteinom visoke gustine (HDL), ima ključnu ulogu u prenošenju holesterola kroz organizam. Međutim, visoki nivoi Lp mogu dovesti do nakupljanja holesterola u arterijama, izazivanja upale i povećanog rizika od zgrušavanja krvi, što može dovesti do blokade arterija i ozbiljnih zdravstvenih problema.

Republika

Foto: shutterstock

Lipoprotein izaziva srčani udar

 

Dr Set Baum, kardiologom i glavni naučnik u "Flourish Research" centru na Floridi za Fox New govorio je važnosti ove "crvene zastave" koja se često zanemaruje.


Ko je u povećanom riziku?

Približno 20% populacije je u opasnosti zbog povećanih nivoa lipoproteina. Međutim, problem leži u činjenici da testiranje nivoa Lp može biti skupo i nije uvek lako dostupno. Ovo može predstavljati prepreku u otkrivanju povećanih nivoa Lp kod ljudi koji su u riziku od srčanih oboljenja.

Kako rešiti problem povećanih nivoa Lp?

Iako direktno smanjenje nivoa Lp možda nije moguće, postoji nekoliko koraka koje pojedinci mogu preduzeti kako bi smanjili rizik od srčanih oboljenja. Ovo uključuje promene u načinu života, ishrani, redovno vežbanje i redovne lekarske kontrole. U Evropi i Kanadi, smernice sugerišu univerzalno testiranje nivoa Lp, dok lekari ističu važnost smanjenja ostalih faktora rizika za srčane bolesti, bez obzira na nivoe Lp.

Važno je prepoznati ulogu lipoproteina u zdravlju srca i sprovesti odgovarajuće mere za smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Redovne lekarske kontrole i informisanost o faktorima rizika mogu igrati ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading