Narodna skupština RS usvojila je Izborni zakon Republike Srpske

Autor:

Svet

19.04.2024

10:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za Izborni zakon glasao je 51 poslanik, 11 je bilo protiv, a četiri uzdržana.

Narodna skupština RS usvojila je Izborni zakon Republike Srpske

Foto: YouTube/BN TELEVIZIJA/Printscreen

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Izborni zakon Republike Srpske, kojim je predviđeno da će izbore za organe vlasti u ovom BiH entitetu sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni republički organi.

Za Izborni zakon glasao je 51 poslanik, 11 je bilo protiv, a četiri uzdržana.

Stupanjem na snagu ovog zakona neće se primenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor narodnih poslanika, delegata Veća naroda, predsednika i potpredsednika Republike Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske, odbornika skupštine grada i skupštine opštine, gradonačelnika i načelnika opština u entitetu, prenosi Srna.

- Razlozi za donošenje ovog zakona su potreba unapređenja izbornog procesa, te jačanja poverenja građana na tom planu, kao i stvaranje pretpostavki za uvođenje elektronske identifikacije birača i brojanja glasova - navedeno je u obrazloženju zakona.

Narodna skupština Republike Srpske je na posebnoj sednici, u dva sata posle ponoći, usvojila i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske, čiji je cilj da se potpunije reguliše sprovođenje ovog oblika neposredne demokratije.

Po hitnom postupku usvojen je i Zakon o dopunama Zakona o radu, kojim je definisano da poslodavac može u gotovom novcu da isplaćuje radnicima platu i druga lična primanja.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i Zakon o imunitetu Republike Srpske, kojim se definiše zaštita integriteta zakonodavnih i izvršnih institucija Republike Srpske putem utvrđivanja procedure pozivanja na imunitet od krivične i građanske odgovornosti.

Prethodno je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine i zaključke.

Usvojena je i Odluka o sastavu delegacije Narodne skupštine Republike Srpske u Parlamentarnom forumu Republika Srbija-Republika Srpska.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading