"OVO JE ELEKTRIČNI ŠOK ZA ORGANIZAM": Neurolog upozorava na NAGLE PROMENE temperatura - moguć INFARKT, ovo preduzmite!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor doktor Ranko Raičević neurolog objašnjava da nagle promene temperatura nisu bezazlene.

"OVO JE ELEKTRIČNI ŠOK ZA ORGANIZAM": Neurolog upozorava na NAGLE PROMENE temperatura - moguć INFARKT, ovo preduzmite!

Foto: youtube.com/Jutarnji program TV HAPPY, Shutterstock

Prošle nedelje je najavljeno da će ove biti velike vremenske promene. Od 30 stepeni do toga da je danas nagli pad temperature, te smo haljine ponovo zamenili kabanicama.

Profesor doktor Ranko Raičević neurolog objašnjava da smo se lako navikli na letnje temperature, a onda smo dočekali ponovo da obučemo jakne i ponesemo kišobrane, ipak to nije bezazleno kao što izgleda.

- Ovo je problematično za sve nas, za hronične i starije pacijente jer ne menja se samo temperatura već i atmosferski pritisak. Sve to ima za posledice različito okruženje pozitivinih i negativnih jona, stvaraju se uslovi za promenu raspoloženja, ljudi budu neispavani, umorni, razdražljivi, a na one koji imaju kardiovaskularna i cerebrovaskularna oboljenja ove promene utiču i na tonus krvnih sudova. Mogu biti okidač širenja i sužavanja krvnog suda što sve zajedno može da napravi onu kritičnu granicu da se razvije infarkt mozga ili infarkt srca - kaže on u emisiji "150 minuta" i objašnjava kako da se adapitiramo na ove promene:

- Odmor je neophodan, kvalitetan odmor u kontinuitetu. Nas društvo i način života teraju da veoma često radimo u različitim vremenskim zonama i poslovima obrazovanja i edukacije, ne stvori se ono što mozak traži. On traži sedam do osam sati u kontinuitetu odmora da ne bi pravio greške. 

Foto: youtube.com/Novo jutro

Doktor Ranko o naglim promenama temperature

Pozitivni i negativni joni zbog naglih temperaturnih razlika utiču na naše neurone.

- To jeste blag električni šok za organzam, ako ima jonizaciju koja je pozitivna napolju, a negativna na nivou hemisfere, ako dođe do nagle izmene tu se stvaraju uslovi za kratkotrajne kuršluse, neuronski krugovi ne razvijaju se na onaj način sinhronim pražnjenjem. Banalizujemo klimatske promene, mislimo dešavaće se dva, tri dana pa će proći, međutim, u 50 godina promenili smo okruženje da je Beograd već godinama sa temperaturama kao Marsej - zaključuje on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading