ZAŠTO POLA SATA BORAVKA U ŠUMI ŠTITI IMUNITET DVA MESECA? Jednostavan test pokazao kakvo ČUDO šetnja čini

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Testirana je grupa ljudi pre i posle šetnje.

ZAŠTO POLA SATA BORAVKA U ŠUMI ŠTITI IMUNITET DVA MESECA? Jednostavan test pokazao kakvo ČUDO šetnja čini

Foto: Shutterstock

Naučnici iz Japana su otkrili da je tradicija koja se naziva Shinri-ioku ili "kupanje u šumu" i dalje jaka, a razlozi su biohemijske prirode. Istraživači su otkrili da boravak u šumi popravlja prirodni imunitet koji je važan za sveukupno zdravlje.

Kako se to dešava?

Kada su naučnici testirali ljude pre i posle šetnje koja je trajala dva sata, pronašli su kod svih, osim kod jedne osobe, 50 odsto i više T zrnaca. Imali su niži krvni pritisak, bili su smireniji i osećali su bistrinu u glavi.  Šumsko drveće i biljke emituju u okolinu "antimikrobne hlapljive organske spojeve biljnih derivata, koji se nazivaju fitnocidi, da bi istrebili gljivice i bakterije". Gljivice i bakterije mogu biti problem za naš imuni sistem, a ispostavlja se da ih ni drveće ne voli.

Foto: Shutterstock, youtube/printscreen

Šetnja šumom kako utiče na zdravlje

Šumska stabla su stotine, ako ne i hiljade godina stara. Drveće i druge biljke usavršile su zaštitu, odnosno jedinjenja koja mogu ubijati gljivice i bakterije. Kada hodate šumom, vaš dah se sjedinjuje sa ovim komponentima. Efekat traje oko dva meseca. Recimo, kada hodamo šumom mi se kupamo u njenom prirodnom imunitetu. Uronjeni smo u "fitohemijski" imuni sistem šume.

Profesor King Li iz odeljenja za higijenu za javno zdravlje Nipon medicinske škole u Tokiju, predstavio je ovu priču američkoj naučnoj spisateljici Ani Leni Filips. Studija je objavljena u European Journal of Applied Phisiology.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading