AKO VAM SE OVO DEŠAVA UJUTRU, TO JE ZNAK SRČANOG OBOLJENJA: Ta bolest može biti KOBNA - oprezno!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove simptome ne smete ignorisati!

AKO VAM SE OVO DEŠAVA UJUTRU, TO JE ZNAK SRČANOG OBOLJENJA: Ta bolest može biti KOBNA - oprezno!

Foto: Shutterstock

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu, odnoseći svake godine oko 17.9 miliona života. Ove bolesti mogu biti kobne ukoliko se rano ne otkriju i leče, pa je zato veoma važno uočiti znakove upozorenja. Pored dobro poznatih simptoma problema sa srcem, kao što su bol u grudima i otežano disanje, novo istraživanje je otkrilo da su srčane aritmije česte odmah nakon buđenja.

Simptomi srčanih aritmija

Istraživanje koje su sproveli naučnici Roman Tikhomirov, Robert H. Okli, Kali Anderson i kolege otkrilo je da se srčane aritmije najčešće javljaju ujutro. Aritmija predstavlja abnormalni srčani ritam, koji može dovesti do lupanja srca, vrtoglavice, osećaja kao da biste mogli da se "onesvestite", gubitka daha, nelagode u grudima i osećaja umora. Ovi simptomi mogu biti uzrokovani opasnim osnovnim stanjima poput koronarne bolesti srca, zatajenja srca, kardiomiopatije ili čak srčanog udara. Međutim, važno je napomenuti da isti simptomi mogu biti povezani i sa manje ozbiljnim stanjima poput virusnih bolesti, konzumiranja alkohola, kofeina ili određenih lekova, piše "Una".

Foto: Shutterstock

Aritmije su češće ujutru i mogu biti znak kardiovaskularnih bolesti


Značaj sna za zdravlje srca

Pored uočavanja simptoma, značajan faktor za zdravlje srca je i adekvatan san. Prema istraživanjima, preporučen idealan broj sati sna za dobro zdravlje srca je oko 7-9 sati. Nedostatak sna može povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, dok redovan i dovoljan san može doprineti očuvanju zdravlja srca i smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju ozbiljan globalni zdravstveni problem, ali uz pravovremeno prepoznavanje simptoma i održavanje zdravih životnih navika, rizik od njihovog nastanka može biti značajno smanjen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading