OVA PODMUKLA BOLEST SE JAVLJA PET GODINA PRE DIJAGNOZE: Prepoznajte je NA VREME i PROVERITE da li ste u riziku!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

18.04.2024

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova bolest važi za veoma podmuklu.

OVA PODMUKLA BOLEST SE JAVLJA PET GODINA PRE DIJAGNOZE: Prepoznajte je NA VREME i PROVERITE da li ste u riziku!

Foto: shutterstock

Prema procenama, širom sveta živi oko 6,1 milion ljudi koji se bore sa Parkinsonovom bolešću. U Srbiji, taj broj iznosi oko 15.000, što je u skladu sa svetskim prosekom. Profesorka Marina Svetel sa Klinike za neurologiju, Kliničkog centra Srbije, ističe da se očekuje da će broj obolelih od Parkinsonove bolesti u svetu dostići čak 13 miliona do 2040. godine, što ukazuje na zabrinjavajući trend rasta oboljenja.
 

Simptomi i dijagnoza

Republika

Foto: shutterstock

Nema laboratorijskog testa ili RTG nalaza koji bi potvrdili Parkinosnovu bolest
 
Parkinsonova bolest obično pogađa pacijente u šestoj deceniji života, iako oko deset odsto obolelih spada u mlađu populaciju, mlađu od 50 godina. Profesorka Svetel naglašava da bolest često postoji pet do sedam godina pre nego što se manifestuje simptomima koji su vidljivi tokom pregleda.
 
Klasični simptomi bolesti uključuju:
 
  • podrhtavanje u mirovanju,
  • ukočenost i usporenost, pri čemu je sporost najizraženija.
 
Važno je napomenuti da ne moraju svi pacijenti istovremeno ispoljiti sva tri simptoma i da oni ne moraju biti podjednako intenzivni. Pored ovih, česti su i drugi simptomi poput:
  • depresije,
  • poteškoća sa snom,
  • poteškoća mokrenjem,
  • teško varenje.
 
Lečenje i nove metode borbe
 
Nažalost, uzrok Parkinsonove bolesti još uvek nije potpuno razjašnjen, iako je utvrđeno da genetika igra ulogu u manjem procentu slučajeva. Uprkos tome, važno je otkriti bolest što je moguće ranije kako bi se propisani lekovi koristili za lečenje simptoma. Trenutno se istražuju i razvijaju nove terapije i metode lečenja, a naučnici i lekari širom sveta posvećeni su pronalaženju efikasnijih pristupa u borbi protiv ove progresivne bolesti.
 
Parkinsonova bolest predstavlja rastući globalni zdravstveni problem sa ozbiljnim posledicama po kvalitet života obolelih. Međutim, istraživanja i napori stručnjaka u oblasti neurologije pružaju nadu u razvoj novih terapija i povećanje razumevanja ove kompleksne bolesti.     

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading