SVE ČEŠĆE VAM SRCE NENORMALNO LUPA I GUBITE DAH? Jedno može biti OPASNO po vas, doktor ovo savetuje!

Autor: M.O.

Lifestyle

20.04.2024

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neugodni simptomi, koji uz vežbu mogu da se prevaziđu.

SVE ČEŠĆE VAM SRCE NENORMALNO LUPA I GUBITE DAH? Jedno može biti OPASNO po vas, doktor ovo savetuje!

Foto: Shutterstock

Da li vam se nekad desilo da "izgubite vazduh" i u trenutku vas nešto preseče u grudima? Imate osećaj da koliko god udišete vazduh, vama je nedovoljno. Gubitak vazduha je jedan od simptoma anksioznosti koji organizmu govori da se “bori ili beži”.

Prvenstveno kiropraktičar po struci, a zatim kvalifikovan kao funkcionalni neurolog, dr Tomi Peng objašnjava da je “nedostatak vazduha” jedan od najgorih simptoma anksioznosti.

Republika

Foto: Shutterstock

Otežano disanje može izazvati još veći strah i pogoršati samo stanje

Simptomi anksioznosti i sindroma posturalne tahikardije

- Pokušavate da dišete, ali osećate da nemate dovoljno vazduha. Trudite se da zevate, ali i dalje vazduh ne može da napuni vaša pluća -, objašnjava doktor.

Osim simptoma anksioznosti, doktor dodaje da neostatak vazduha može da bude i simptom sindroma posturalne tahikardije (Pots). Prema pisanju NHS (Nacionalne zdravstvene službe) sindrom predstavlja stanje kada vam se otkucaji srca ubrzaju nakon ustajanja iz sedećeg ili ležećeg položaja. Može da se poboljša promenom načina života, ali nekima će možda trebati lečenje lekovima.

Vežbe za ublažavanje simptoma

Doktor je svim ljudima koji se susreću sa nedostatkom vazduha savetovao kako da se izbore, tako što sednete i gledate u zamišljeni krug ili tačku na zidu koji je u nivou očiju, te nakon toga polako pomerajte glavu levo-desno.

Fokusirajući se na krug, tokom cele vežbe. Doktor objašnjava da bi tada trebalo da ustanete veoma polako i tvrdi da to može da pomogne da se "stabilizuje vaš nervni sistem" i smanji osećaj nedostatka daha koji osećate. Međutim, on kaže da nikada ne pokušavate ovo ako osećate vrtoglavicu i da odmah prestanete ako se pojavi taj simptom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading