SIMPTOM KOJI SE JAVLJA NOĆU UKAZUJE NA PRISUSTVO PARAZITA U CREVIMA: Neprijatan znak nepogrešivo OTKRIVA o čemu je reč

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan važan znak je karakterističan za ove mikroorganizme jer se javlja noću.

SIMPTOM KOJI SE JAVLJA NOĆU UKAZUJE NA PRISUSTVO PARAZITA U CREVIMA: Neprijatan znak nepogrešivo OTKRIVA o čemu je reč

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@RTSOrdinacija

Često nismo svesni parazita u crevima. To su mikroorganizmi koji opstaju jer se hrane na račun organizma domaćina.

Mogući simptomi parazitarnih infekcija creva su:

  • bol u stomaku
  • krvave stolice
  • dijareja
  • povišena telesna temperatura
  • loša apsorpcija hranjivih materija
  • svrab u predelu analnog otvora
  • poremećaj varenja
  • loš san

Docent doktor Nina Bulajić specijalista mikrobiologije sa Vojnomedicinske akademije objašnjava da nadutost i otežano varenje nisu uvek zbog parazita.

- Kada govorimo o parazitozama probavnog sistema češće je njihovo prisustvo na regijama na zemljinoj kugli gde je loša sanitirna zaštita, odnosno loša higijena. Ono što kod nas može da se nađe je mala dečija glista, a kada su u pitanju pantljičare i gliste, velike, retko viđamo. Postoji još jedan parazit koji se javlja kod dece u akutnom, a kod odraslih u hroničnom obliku. Uvek moramo da pošaljemo stolicu na pregled, stolica je kod svih crevnih parazita uzorak, osim kada je u pitanju mala dečija glista gde se radi selotejp trakom. Unapred se roditelj informiše jer se tu radi o deci koja idu u predškolsko, da se dete pripremi tako što se ne pere dva dana i razmakne se gluteus i zalepi selotejp traka, pa se nalepi na predmetno staklo i mikrobiolog dokaže - savetuje doktorka da ako neko sumnja da ima parazite da ode kod lekara, rečeno je u emisiji "RTS Ordinacija".

Foto: Shutterstock

Bol u stomaku je jedan od simptoma parazita creva

Doktorka objašnjava da li su simptomi koji su navedeni karakteristični za sve ili za određene parazite.

- Određeni za određeni, neće svi simptomi biti prisutni kod svih. Kod dečije gliste je karakterističan svrab anusa u toku noći, ženka u toku noći je smeštana između tankog i debelog creva, i putuje do anusa i tamo polaže jaja na analne nabore, i izaziva svrab. Dete se češe, ne može da spava, to je prvi znak roditelju, zato je loš san, a ima još jedan razlog. Kada su u pitanju crevne parazitoze, ali ne samo crevne parazitoze, uopšte problemi sa crevima, postoji jaka veza između creva i mozga. Kada su u pitanju paraziti, to su stari pedijatri znali, da kada je dete nervozno, ne može da spava, hiperakitvno je, prvo se slala stolica na parazite.

Bulajić objašnjava kako se dobijaju paraziti.

- Ukoliko stolica dođe u kontakt sa zemljištem, a to je najčešće ako dođe do mešanja između tehničke i vode koja je otpadna, i ako se time poliva bašta može da dođe do kontaminacije. Da povrće onda može biti puno jaja, iz koje može da se razvije, to je jedan način. Drugi način je da kod nekih ide direktni kontakt (kod nekih parazita). Imamo i životinje, toksoplazma gondi je protozoa parazit koji se prenosi preko mačke, a suština je u higijenskim navikama - ističe ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading