OD OVE BOLESTI GODIŠNJE OBOLI BLIZU 4.500 ŽENA, A SKORO POLOVINA PREMINE: Vesnu je zadesila ista sudbina, ove godine su KLJUČNE za pregled!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 90 procenata i više postoji mogućnost izlečenja, ako se otkrije u najranijim fazama.

OD OVE BOLESTI GODIŠNJE OBOLI BLIZU 4.500 ŽENA, A SKORO POLOVINA PREMINE: Vesnu je zadesila ista sudbina, ove godine su KLJUČNE za pregled!

Foto: YouTube/prva, shutterstock

Rak dojke je najčešći maligni tumor i vodeći uzrok smrti kod žena u Srbiji, rečeno je u emisiji na PRVA TV. Vesna Bondžić je dobila kancer dojke sa 39 godina, a danas je osnivač Ženskog centra Milica i posvetila se borbi i prevenciji protiv ove opake bolesti.

- Ja sam na rođendan, 1. oktobra, otkrila sasvim slučajno promenu na dojci i to me alarmiralo. Pitaju me često da li sam radila samopregled i išla na kontrole, 2016. se naručito ćutalo o tome, i nije se govorilo o bolesti. U nekim krajevima Srbije i dalje je to tabu tema, ali manje nego danas. Imala sam sreće da se tri prsta zaustave na promeni i želela sam da vidim šta je to. Nisam išla redovno na pregled i danas žene ne znaju kome treba da se jave, zato mi kroz kampanje skrećemo pažnju na važnost samopregleda i pregleda dojki - rekla je ona u svojoj ispovesti.

Foto: YouTube/prva, shutterstock

Vesna Bondžić je dobila kancer dojke sa 39 godina

Doktorka Marijana Milović Kovačević onkolog ispričala je koje su godine ključne za skrining kada bi žene trebalo da se podvrgavaju proveri.

- U 90 procenata i više postoji mogućnost izlečenja ako se otkrije u najranijim fazama, zato je važan skrining i da se sprovodi između 50. i 69. godine kod svih žena, na dve godine, a danas evropske smernice ukazuju da bi trebalo da se radi i ranije od 45. do 70. Kada govorimo u broju obolelih u Srbiji negde incidenca je središnji deo u odnosu na Evropu, ali po mortalitetu i dalje zauzimamo prvo mesto na osnovu poslednjih statističkih analiza Instituta za javno zdravlje Batut. Radimo na tome da se pacijenti bolje leče, od marta 2024. godine došla je nova lista lekova i mnogo novih indikacija koji se odnose i na karcionom dojke i praktično smo se izjednačili sa Evropom tek ove godine, ali nadamo se da će to da promeni bitno poražavajuću statistiku za mortalitet - ističe doktorka.

U pеriоdu оd 2016. dо 2021. gоdinе u Rеpublici Srbiје prоsеčnо sе gоdišnjе rеgistruје 4480 nоvооbоlеlih žеnа оd оvе vrstе mаlignоg tumоrа. Prоsеčnа stаndаrdizоvаnа stоpа incidеnciје iznоsilа је 67,5 nа 100.000 žеnа svih uzrаstа. U istоm pеriоdu, u prоsекu su оd оvе vrstе rака umrlе 1722 žеnе i prоsеčnа stаndаrdizоvаnа stоpа mоrtаlitеtа iznоsilа је 20,1 nа 100.000, piše Institut za javno zdravlje Batutu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading