"PAPA TEST UREDAN, A NALAZ POKAZAO RAK GRLIĆA MATERICE": Godišnje oboli 1.500 žena, ginekolog tvrdi da se ULJEZ ovako VIDI

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Sramotno je da žena dobije karcinom grlića materice, ako ja nešto imam pred svojim očima", kaže ginekolog Jeremić.

"PAPA TEST UREDAN, A NALAZ POKAZAO RAK GRLIĆA MATERICE": Godišnje oboli 1.500 žena, ginekolog tvrdi da se ULJEZ ovako VIDI

Foto: YouTube/K1 televizija, Shutterstock

Od raka grlića materice u Srbiji godišnje oboli 1.500, a umre 500 žena, rečeno je u emisiji na K1 Televiziji. Iako mnoge žene smatraju da ako je papanikolau test u redu, ne postoji zdravstveni problem, dr Igor Jeremić ginekolog tvrdi da postoji nešto što skoro nepogrešivo pokazuje da je reč o raku.

- Pre 15ak dana žena dolazi kod mene na redovan ginekološki pregled. Pogledam grlić, uredan papa nalaz, pregled kolposkopski i kažem ovo mora da se skine. Ona mi kaže meni su rekli doktore sve je u redu, uredan je papa, kažem poslušajte moje iskustvo da to uklonimo. Nakon sedam dana dolazi nalaz invazivni karcionom grlića materice. Pogledajte sada, papa test uredan, a svi slušate da je bitan papa test. Grlić materice je deo materice koji je dostupan očima, vidljiv deo. Sramotno je da žena dobije karcinom grlića materice, ako nešto imam pred svojim očima. Valjda ću pre da verujem svom iskustvu i znanju nego da čekam papa test iz 1920-e, da čekam druge analize - rekao je doktor u emisiji.

Foto: YouTube/K1 televizija

Doktor Igor Jeremić tvrdi da rak grlića materice treba uočiti kolposkopskim pregledom

Takođe, postavlja se pitanje čemu onda služi papa test.

- To je nešto što postoji od pre 100 godina da se uzimanjem brisa, gde se uzimanjem površnih ćelija, lepo kažem površne ćelije, vidi da li postoji promena na njima koja bi ukazala da li dalje postoji promena u tkivu. Međutim, ono što je osnov svega HPV infekcija je infekcija na preskok. Ono što se papa nalazom uzme to je u prvih milimetar, dva, na trećem milimetru možda imate tešku prenkancerozu i karcinom grlića materice. Ne vidim golim okom, vidim promenu kolposkopski, tačno znam, ne treba mi ni HPV tipizacija ni papa nalaz da bih ja znao da je kod te žene grlić u lošem stanju. Da bih znao da li ima HPV, u kom stanju je, na osnovu kolposkopskih slika, patoloških, odnosno njihovog izgleda tačno znamo koliko je teška njihova infekcija - istakao je doktor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading