TRI SIMPTOMA RAKA JAVLJAJU SE DOK JEDETE: Nikad ih ne smete ZANEMARITI, jasno se primete!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje tri ključna simptoma raka koje ćete primetiti tokom obroka.

TRI SIMPTOMA RAKA JAVLJAJU SE DOK JEDETE: Nikad ih ne smete ZANEMARITI, jasno se primete!

Foto: shutterstock

Medicina broji više od 200 različitih vrsta raka, od kojih neki imaju očiglednije simptome od drugih. Ali, postoji niz simptoma povezanih sa načinom na koji konzumirate hranu i koji su jasni znaci upozorenja i nikada ih ne treba odbaciti tek tako.

Rano otkrivanje bolesti je spas, zbog čega je veoma važno biti svestan simptoma. Iako bi trebalo da podignu uzbunu, imajte na umu da mnogi simptomi mogu biti iz potpuno nepovezanih ili bezopasnih razloga. Ali, ako osetite bilo koji od simptoma u nastavku, potrebno je da posetite svog lekara što je pre moguće.

Foto: Unsplash / Pablo Merchán Montes

Ako ne jedete onoliko kao obično ili se brzo osećate siti, trebalo bi da porazgovarate sa svojim lekarom opšte prakse

Tri simptoma na koja treba obratiti pažnju

Macmillan - vodeća dobrotvorna organizacija koja podržava pacijente sa rakom i njihove porodice - kaže da nekoliko uobičajenih simptoma može uticati na to kako jedemo. Ono čega treba biti svestan je gubitak apetita. Ako ne jedete onoliko koliko obično ili se brzo osećate siti, trebalo bi da porazgovarate sa svojim lekarom opšte prakse. Još jedna stvar na koju treba paziti je otežano gutanje, žvakanje ili osećaj da vam je nešto zaglavljeno u grlu. Konačno, ako imate loše varenje ili žgaravicu koja traje tri nedelje ili duže, ili ako je veoma bolno, ovo takođe može biti znak upozorenja. Međutim, dobro je zapamtiti da je to normalno nakon konzumiranja velike količine začinjene hrane, piše "Miror".

Macmillan takođe savetuje da je vreme za večeru važno doba dana da se obrati pažnja na sve neobične probleme. Takođe bi trebalo da razgovarate sa svojim lekarom ako imate naduvan ili otečen stomak. Naročito ako se to dešava više puta ili traje dugo. Nadimanje je simptom mnogih stanja, ali se takođe vidi kod nekih vrsta raka, kao što su rak jajnika, jajovoda ili peritoneuma.

Dobrotvorna organizacija je takođe upozorila da treba da pazite na promene u pražnjenju creva, posebno na probleme koji traju tri nedelje ili više. Tečni ili tekući izmet, čvrsta stolica, češća potreba za odlaskom u kupatilo ili krv - sve ovo bi trebalo da vas "natera" da odete na pregled.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading