JEDAN PREDMET U KUHINJI JE OPASAN PO ZDRAVLJE - NIJE MIKROTALASNA: Koristite svaki dan, a ispušta ove ČESTICE i BAKTERIJE!

Autor: REPUBLIKA/M.OGNJENOVIĆ

Lifestyle

27.02.2024

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi ni ne slute da ovaj predmet nosi određenu opasnost!

JEDAN PREDMET U KUHINJI JE OPASAN PO ZDRAVLJE - NIJE MIKROTALASNA: Koristite svaki dan, a ispušta ove ČESTICE i BAKTERIJE!

Foto: shutterstock

Svi već dobro znako da je mikrotalasna itekako štetna po naše zdravlje, zbog samog zračenja. 

Ipak, novo istraživanje govori o tome da je jedan predmet takođe u kuhinji veoma štetan po nas. Vrlo je verovatno da ga koristite svakog dana, i da niste ni pomislili na ovo. 

Reč je o plastičnim daskama za sečenje

Plastične daske za sečenje ispuštaju mikroplastiku u vašu hranu, prema nedavnoj studiji objavljenoj u "Environmental Science & Technologi".

Republika

Foto: shutterstock

Daska za sečenje je puna bakterija

U tom akademskom članku, naučnici su izneli teoriju da korisnici plastičnih dasaka za sečenje mogu biti izloženi milionima plastičnih čestica usled stalnog ubadanja nožem. Takva mikroplastika je poznata opasnost po zdravlje i povezana je sa reproduktivnim problemima, problemima sa varenjem i rakom, prema istraživačima sa Harvarda

- Mi nesvesno koristimo plastiku svakog dana. U stvari, ako pijete iz plastičnih flaša za vodu, jedete hranu u plastičnoj ambalaži ili čak samo jedete meso, verovatno konzumirate mikroplastiku - rekao je penzionisani industrijski hemičar i konsultant za hemiju Mark Džons prenosi "Nypost".

Da li su drvene daske bolje?

Iako su drvene daske za rezanje prirodno antimikrobne i estetski ugodne na vašoj kuhinjskoj ploči, Stiv Čeper, profesionalni kuhar, prethodno je za "Woman & Home" rekao da mogu zadržati bakterije na površini daske. 

- Zasebna ploča za meso i morsku hranu, sprečava bakterije da kontaminiraju vaše povrće, voće ili drugu hranu koja ne zahteva dalje kuvanje - rekla je Britani Sonije, izvršna direktorka Partnerstva za obrazovanje o bezbednosti hrane.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading