OVO JE PROVERENI ZNAK DA OVULIRATE: Obratite pažnju i PREPOZNAJTE, nema šanse da to "omane"

Autor: M.O.

Lifestyle

25.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo su provereni znakovi ovulacije.

OVO JE PROVERENI ZNAK DA OVULIRATE: Obratite pažnju i PREPOZNAJTE, nema šanse da to "omane"

Foto: shutterstock

ovulacija

Ako želite da začnete bebu, morate znati šta je ovulacija i koji su to njeni simptomi. Jako je bitno da pogodite dane, jer je samo tada velika verovatnoća da ćete ostati u drugom stanju. 

Do same ovulacije dolazi kada se oslobi jajna ćelija. Kada žena nema hormonalne probleme, obično se desi jednom mesečno, kao sastavni deo menstrualnog ciklusa. 

Postoje različiti načini na koje žene mogu prepoznati ovulaciju, a neke od njih su povezane sa fizičkim promenama koje se dešavaju u telu.

Republika

Foto: Shutterstock

Pažljivo ispratite dane, i prepoznajte simptome ovulacije


Ovulacijski bol 

Jedan od simptoma ovulacije koji neke žene mogu iskusiti jeste ovulacijski bol, poznat i kao "mittelschmerz". Ova bol u jajnicima može biti uzrokovana rastom folikula dok sazreva jajna ćelija, a može se osetiti pre ili tokom ovulacije. Intenzitet i lokacija ovulacijskog bola mogu varirati od meseca do meseca, a neke žene opisuju osećaj težine u donjem delu abdomena tokom ovulacije.

Promena telesne temperature

Merenje bazalne temperature tela može biti korisno sredstvo za praćenje ovulacije. Bazalna temperatura tela raste tokom perioda od 24 sata nakon ovulacije, usled lučenja progesterona. Međutim, važno je napomenuti da ova metoda može biti manje efikasna za žene koje imaju neredovne menstrualne cikluse.

Promene u cervikalnoj sluzi

Tokom ovulacije, cervikalna sluz postaje pojačana, tanja i rastegljivija, često se opisujući kao "čista" boje. Ove promene u konzistenciji i količini cervikalne sluzi mogu ukazivati na prisustvo ovulacije i plodne dane.

Promene u pljuvački

Estrogen i progesteron takođe mogu izazvati promene u pljuvački pre i tokom ovulacije. Ovo se manifestuje kroz prisustvo kristalića u pljuvački, mada je važno imati na umu da spoljašnji faktori poput pušenja, jela, pića i pranja zuba mogu uticati na izgled pljuvačke i otežati prepoznavanje ovog simptoma.

Uz poznavanje ovih simptoma, žene mogu bolje razumeti svoj menstrualni ciklus i plodne dane, što može biti od koristi u planiranju trudnoće ili izbegavanju iste. Važno je napomenuti da je individualnost svakog ženskog tela ključna, te da simptomi ovulacije mogu varirati od žene do žene, kao i od meseca do meseca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading