ŽENE SLABIJEG MATERIJALNOG STANJA GORE PROLAZE NA POROĐAJU OD BOGATIH: Isplivali DOKAZI, OVO je ključno zašto se to dešava!

Autor: M.O.

Lifestyle

17.02.2024

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanje koje mora momentalno da se menja.

ŽENE SLABIJEG MATERIJALNOG STANJA GORE PROLAZE NA POROĐAJU OD BOGATIH: Isplivali DOKAZI, OVO je ključno zašto se to dešava!

Foto: Shutterstock

Porođaj

Studija koja je obuhvatila analizu nege koja je pružena 593,230 ženama koje su se porodile od januara 2007. do oktobra 2020. godine, isključujući planirane carske rezove, otkrila je da su žene iz bogatijih sredina 19 odsto više verovatnoće primile epiduralnu anesteziju u odnosu na one iz siromašnijih područja.

Čak i kada je postojao jasan medicinski razlog za primenu epiduralne anestezije, razlika je bila još izraženija - žene iz najbogatijih 10 odsto područja bile su čak 27 odsto više primile ovu vrstu olakšanja bola u odnosu na one iz najsiromašnijih 10 odsto područja, prenosi "Dailymail"

Republika

Foto: shutterstock

Istraživanja su dokazala da žene lošeg finansijskog stanja, teže prolaze na porođaju

 

Zašto siromašnije žene možda ne primaju epiduralnu anesteziju?

Istraživači su istakli da žene iz ekonomski ugroženijih područja možda imaju manje znanja o indikacijama za epiduralnu analgeziju, loše životne okolnosti koje mogu negativno uticati, nedostatak poverenja u medicinsko osoblje, osećaj nemoći tokom porođaja, pogrešna shvatanja o bezbednosti epiduralne anestezije ili drugačija očekivanja i društveni pritisci u vezi sa bolom tokom porođaja.

Zdravstveni sekretar Viktorija Atkins obećala 50 miliona funti za istraživanje u cilju rešavanja dispariteta u zdravstvu trudnica

Nedavno je zdravstvena sekretarka Viktorija Atkins najavila izdvajanje 50 miliona funti za istraživanje koje će se baviti rešavanjem nejednakosti trudnica. Ona je istakla da je unapređenje usluga u oblasti perinatalne medicine za nju lično važno nakon što je i sama prošla kroz "zastrašujuće" iskustvo porođaja.

Razlike u dužini boravka u bolnici i nivou bola nakon carskog reza u različitim etničkim grupama:

Pored toga, drugo istraživanje objavljeno u istom časopisu bavilo se analizom dužine boravka u bolnici i nivoa bola nakon carskog reza u različitim etničkim grupama.

Analizirajući podatke 1.000 pacijenata koji su podvrgnuti carskom rezu u 107 odeljenja za porođaj u Engleskoj tokom dvonedeljnog perioda u oktobru 2021. godine, istraživači su otkrili da pacijentkinje azijskog porekla imaju više od dvostruko veći rizik od umerenog ili jakog bola nakon 30 dana u poređenju sa pacijentkinjama bele rase, uz istovremeno nepromenjenu upotrebu lekova protiv bolova. Autori ovog istraživanja zaključili su da je neophodno daljnje istraživanje kako bi se razumeli faktori koji dovode do razlika u nivou bola i oporavku nakon porođaja putem carskog reza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading