AKO VAS OVDE BOLI, SIGURNO IMATE VISOK HOLESTEROL: Srbi često mešaju sa UPALOM, kasno saznaju za DIJAGNOZU!

Autor: M.O.

Lifestyle

07.02.2024

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Morate obratiti pažnju na sve simptome.

AKO VAS OVDE BOLI, SIGURNO IMATE VISOK HOLESTEROL: Srbi često mešaju sa UPALOM, kasno saznaju za DIJAGNOZU!

Foto: Shutterstock

Povišene vrednosti holesterola u krvi mogu biti indikator ozbiljnog zdravstvenog problema. Iako se često povezuju sa nepravilnim navikama u ishrani i nezdravim stilom života, visoke vrednosti holesterola mogu biti i nasledne prirode.

Osobe koje se pridržavaju zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti takođe mogu patiti od ovog problema, što može biti posledica genetskih faktora ili metaboličkih poremećaja.

Republika

Foto: Shuttertock

Kod visokog holesterola, veoma je bitno prepoznati simptome na vreme


Simptomi koji ukazuju na visok holesterol

Američko udruženje za srce (AHA) ističe da postoji nekoliko suptilnih simptoma koji mogu ukazivati na visok holesterol. Grčevi i bolovi u kukovima, butinama ili listovima, koji se javljaju prilikom hodanja, penjanja uz stepenice ili vežbanja, mogu biti znakovi ovog zdravstvenog problema. Takođe, rane na stopalima ili prstima koje teško zarastaju, značajan pad temperature u potkolenici ili stopalu u poređenju sa ostatkom tela, kao i spor rast noktiju, mogu biti indikativni simptomi visokog holesterola.

Važno je napomenuti da se bol javlja u mišićima, a ne u zglobovima, što može dovesti do pogrešne dijagnoze.


Ključ za borbu protiv visokog holesterola leži u zdravoj ishrani. Stručnjaci preporučuju zamenu zasićenih masti nezasićenim mastima kao odličan način za snižavanje nivoa holesterola. U tom smislu, iz ishrane treba izbaciti namirnice poput sira, kolača i masnog mesa, a umesto toga konzumirati namirnice bogate nezasićenim mastima. Ovo može uključivati ribu, orašaste plodove, avokado i maslinovo ulje, koji su odlični izvori zdravih masti i mogu doprineti regulisanju nivoa holesterola u organizmu.

Visok holesterol predstavlja ozbiljan zdravstveni problem koji može imati ozbiljne posledice po srce i krvne sudove. Prepoznavanje simptoma i pravovremeno delovanje kroz promenu ishrane i životnog stila može biti ključno za očuvanje zdravlja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading