VIKTORIJA BOLUJE OD OPAKOG STANJA, A SVAKOG DANA VESELO IGRA OKO ŠIPKE: Pokreti poput plesačice - bolne terapije pretvorila u ZABAVU (FOTO/VIDEO)

Autor: N.J.

Lifestyle

27.12.2023

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postupak je obično prvi korak u ispravljanju teške skolioze, kifoze i drugih deformiteta kičme.

VIKTORIJA BOLUJE OD OPAKOG STANJA, A SVAKOG DANA VESELO IGRA OKO ŠIPKE: Pokreti poput plesačice - bolne terapije pretvorila u ZABAVU (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen/https://www.tiktok.com/@toupeequeenhair

Viktorija je devojčica koja ima 10 godina. U veselom izdanju igrala je u bolnici zbog čega je postala viralna na TikToku. Iako se bori sa retkim stanjem ona je nasmejana. U bolnicu često dolaze i novinari, a ona im odgovara na sva pitanja. Bolne terapije pretvorila je u zabavu. U bolnici je već oko četiri nedelje gde se i priprema za operaciju.

Sa čime se ona bori?

Halo - gravitacija je metoda nežnog istezanja i ispravljanja jako stisnute ili zakrivljene kičme. Postupak je obično prvi korak u ispravljanju teške skolioze, kifoze i drugih deformiteta kičme. Deca ostaju u bolnici sve vreme dok su u trakciji, obično tri do osam nedelja. Nakon halo trakcije, deca obično imaju operaciju kičmene fuzije da bi trajno stabilizovali kičmu.

Koja je svrha halo - gravitacionog otpora?

Kod dece sa teškom kompresijom ili zakrivljenošću kičme, halo trakcija smanjuje rizik od oštećenja nerava ili mekih tkiva koja okružuju i podržavaju kičmu tokom operacije. Iako nije zamena za operaciju, halo trakcija može pomoći hirurzima da isprave probleme sa kičmom kroz manje invazivnu hirurgiju.

Foto: Printscreen/https://www.tiktok.com/@toupeequeenhair

Kod dece sa teškom kompresijom ili zakrivljenošću kičme, halo trakcija smanjuje rizik od oštećenja nerava ili mekih tkiva koja okružuju i podržavaju kičmu tokom operacije

Stanja kičme koja mogu zahtevati halotrakciju uključuju:

  • teška skolioza
  • teška cervikalna kifoza
  • nestabilnost grlića materice, uključujući cervikalnu kifozu i bazilarnu invaginaciju
  • urođeni deformiteti kičme
  • neuromuskularna skolioza

Kako funkcioniše halo - gravitaciona vuča?

Hirurg malim iglama pričvršćuje laki metalni prsten (halo) na lobanju deteta. Broj igle zavisi od veličine deteta; više igle se koristi za veću decu. Igle se ubacuju u čeonu kost kako bi se sprečilo pomeranje glave deteta. Deca dobijaju opštu anesteziju i nisu budna za ovu proceduru, piše "Childrens hospital".

Sistem kolotura se nalazi na krevetu, invalidskim kolicima i hodalici deteta. Tokom narednih nekoliko nedelja, lekari će pažljivo dodati težinu remenici da bi polako ispravili zakrivljenu ili komprimovanu kičmu deteta. Na osnovu težine deteta, lekari odlučuju koliku težinu dodati. Oni takođe prate pokrete i snagu vašeg deteta tokom procesa i povremeno uzimaju rendgenske snimke kako bi pratili napredak vašeg deteta. U nekim slučajevima, lekari mogu privremeno da smanje količinu težine kako bi detetovo telo dalo vremena da se prilagodi. Kada kičma dostigne svoj najbolji mogući položaj, dete će imati operaciju kičmene fuzije kako bi se kičma trajno stabilizovala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading