SINDROM PRAZNIČNOG SRCA STIŽE IZNENADA, POVEĆAVA RIZIK OD KRVNIH UGRUŠAKA I ŠLOGA: Ovo ga može sprečiti! (FOTO)

Autor:

Lifestyle

25.12.2023

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su ovom sindromu podložniji srčani bolesnici i osobe koje imaju visok pritisak, on se može se javiti i kod zdravih ljudi, najčešće posle praznika

SINDROM PRAZNIČNOG SRCA STIŽE IZNENADA, POVEĆAVA RIZIK OD KRVNIH UGRUŠAKA I ŠLOGA: Ovo ga može sprečiti! (FOTO)

Foto: Profimedia

Srčani udar

U vreme novogodišnjih praznika prekomerno konzumiranje alkohola može imati mnogo ozbiljnije posledice od običnog mamurluka. Stručnjaci upozoravaju da prekomerna konzumacija alkohola može da dovede do sindroma prazničnog srca, posebno atrijalne fibrilacije, koja se karakteriše nepravilnim i abnormalno brzim otkucajima srca.

Iako simptomi ne moraju uvek da budu jasni, osobe koje su pogođene mogu doživeti senzacije poput treperenja srca ili lupanja u grudima, a mogu da se jave i vrtoglavica, nedostatak vazduha i umor.

Republika

Foto: shutterstock

Umor je jedan od simptoma sindroma prazničnog srca

 

Atrijalna fibrilacija je češća kod starijih osoba i onih koje već imaju bolesti srca, visok krvni pritisak ili su gojazni. Međutim, čak i naizgled zdrave osobe mogu da dožive ovaj sindrom nakon prazničnih veselja, javlja Medical Daily.

Studija objavljena u časopisu Nature Cardiovascular Research 2022. godine proučavala je hospitalizacije povezane sa sindromom prazničnog srca tokom nedelja povezanih sa povećanom konzumacijom alkohola, uključujući Božić i Novu godinu. U poređenju sa svim drugim nedeljama u godini, istraživači su pronašli značajan porast poseta bolnicama zbog atrijalne fibrilacije tokom dana povećane konzumacije alkohola.

Prepoznavanje znakova sindroma prazničnog srca

U normalnom srcu, mišić srčanog zida se steže da bi istisnuo krv i zatim se opušta da bi propustio krv unutra. Međutim, kod atrijalne fibrilacije, gornje komore srca se nepravilno stežu, a ponekad toliko brzo da srčani mišić ne može pravilno da se opusti između stezanja, smanjujući efikasnost i funkciju srca.

Uobičajeni znaci alkoholom izazvane atrijalne fibrilacije uključuju povremeno javljanje, koje traje nekoliko minuta ili sati, ili može postati trajno. Ako postane trajno, redovne posete lekaru će biti neophodne radi praćenja brzine srca i sprečavanja stvaranja krvnih ugrušaka.

Republika

Foto: Printskrin

Ako se ugrušak prenese u mozak, može da izazove moždani udar

 

Važno je napomenuti da atrijalna fibrilacija povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u srcu, kako su primetili stručnjaci Britanskog udruženja za srce. Ako se ugrušak prenese u mozak, može da izazove moždani udar. Generalno, osobe sa postojećim srčanim stanjima imaju veći rizik od komplikacija poput moždanog udara i insuficijenciju.

Prevencija sindroma prazničnog srca

Postoji nekoliko mera koje se mogu preduzeti kako biste smanjili rizik od razvijanja atrijalne fibrilacije tokom praznične sezone.

  • Izbegavajte prekomerni unos alkohola
  • Ne pretrpavajte se hranom
  • Ostanite aktivni
  • Pokušajte da svedete stres na minimum

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading