TRLJAJTE OVAJ DEO TELA I ZASPAĆETE ZA TRI MINUTA: Neka NESANICA postane prošlost uz ovu jednostavnu CAKU!

Autor: M.O.

Lifestyle

21.11.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjak za san je otkrio tehniku pomoću koje ćete brzo zaspati.

TRLJAJTE OVAJ DEO TELA I ZASPAĆETE ZA TRI MINUTA: Neka NESANICA postane prošlost uz ovu jednostavnu CAKU!

Foto: Shutterstock

Nesanica

Ko je bar jednu noć proveo budan zna da nema nežnije, ali ni mučnije tiranije od nesanice. Istraživanja pokazuju da oko 10% ljudi pati od hronične nesanice, a čak 40% žena i 30% muškaraca ima bar povremeno probleme sa spavanjem. Međutim, postoji jednostavan trik koji će vam pomoći da brže zaspite i kvalitetnije spavate.

Stručnjaci preporučuju da pre spavanja trljate unutrašnji deo zgloba ruke u trajanju od 2-3 minuta. Ova tehnika smirivanja pomoći će vam da se opustite i umanjite nivo kortizola u telu. Kortizol je hormon stresa koji može uticati na vaše raspoloženje i kvalitet sna.

Republika

Foto: Shutterstock

Probajte ovu tehniku protiv nesanice

 

Doktorka Ketrin Hol objašnjava da kortizol igra važnu ulogu u funkcijama tela i odgovoru na stres, ali i da je povezan sa ciklusom spavanja i buđenja. Kada je nivo kortizola povišen, može doći do problema kao što su nesanica, skraćeno vreme spavanja i umor ujutru. Zato je važno da se on reguliše, a jedan od načina je i trljanje unutrašnjeg dela zgloba ruke.


Ova metoda se zasniva na akupresuri, odnosno pritisku na osetljive tačke u telu koje mogu pomoći u ublažavanju stresa i bolova. Veruje se da je trljanje zgloba ruke jedna od tih tačaka, a osim što može pomoći u boljem snu, može imati i pozitivan uticaj na opšte zdravlje.

Pored ove tehnike, postoje i druge koje mogu pomoći u bržem uspavljivanju. Stručnjaci preporučuju čitanje knjige pre spavanja, jer je dokazano da može smanjiti nivo stresa do 68%. Studija Univerziteta u Saseksu je pokazala da je samo šest minuta čitanja dovoljno da se smanji stres kod učesnika.

Takođe, maženje ljubimca 10 minuta pre spavanja može biti od velike pomoći, kao i izbegavanje unosa alkohola, posebno u poslednja tri sata pre spavanja. Iako alkohol može imati trenutni sedativni efekat, on utiče na ciklus spavanja i može ometati regenerativni san. Zato je važno izbegavati prekomernu konzumaciju alkohola pre spavanja.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading