SVE VEĆI BROJ PACIJENATA SA POVIŠENIM KRVIM PRITISKOM: Dr Mitrović otkrio šta da ODMAH uradite kako ne biste pali u NESVEST!

Autor: M.O.

Lifestyle

21.11.2023

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvostruko je veći broj pacijenta koji su doživeli infarkt.

SVE VEĆI BROJ PACIJENATA SA POVIŠENIM KRVIM PRITISKOM: Dr Mitrović otkrio šta da ODMAH uradite kako ne biste pali u NESVEST!

Foto: Shutterstock, youtube/printscreen/RTS1

U poslednje vreme sve se više povećalo broj pacijenata sa moždanim udarom i infarktom. Mnogi tvrde da je ovo vreme "krivo" i da je mnogim ljudima povišen pritisak. 

Kako da se nosimo sa svakodnevnim promenama temerature i kako da sačuvamo zdravlje, otkrio je prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra UKCS. 

Posebno u poslednjih nekoliko dana lekari Urgentnog centra imaju povećan broj pregleda, što znači da imaju dvostruko više pacijenata koji su doživeli infarkt. 

- Naime, mi smo preko vikenda imali preko 300 pregleda samo u kardiološkoj ambulanti, od čega je bilo oko 180 pregleda kardioloških bolesnika, a čitav Urgentni centar je imao preko hiljadu pregleda, što je za 50 odsto više nego inače - naglasio je profesor.

Republika

Foto: Shutterstock

Sve je više pacijenata koji su  doživeli infarkt

 

Pacijenta koji su hronični kardiovaskularni bolesnici, dolazi do povećane dinamike krvnih sudova, što dovodi do promena krvnog pritiska. Međutim, profesor je napomenuo da je u ovom periodu bilo i dosta novih bolesnika, ali da su dominirali hronični bolesnici.

- Kod pacijenata koji se žale na bol u grudima, već možemo pretpostaviti da se radi ili o angini pektoris koja nije stabilna ili o akutnom infarktu miokarda. Međutim, dosta pacijenata se žali na česte nesvestice i na preskakanje srca. Nesvestica može da bude znak i povećanja i sniženja krvnog pritiska, ali može i drugih bolesti, naravno - dodao je kardiolog.

Kada su takve situcije, najbolje je prvo izmeriti pritisak, te uzeti bar dve čaše vode jer će nam to pomoći da ne izgubimo svest. 

U svakom slučaju, profesor savetuje da nastojimo da se što manje izlažemo promenama spoljašnje sredine.

- Pridražavajte se redovne terapije, ne smanjujte na svoju ruku, nemojte pretirano soliti, unosite što više tečnosti. Znači, sve ono što važi i za letnje vreme, važi i za jesenje, ali sad imamo jesen, odnosno imamo leto i zimu koji se smenjuju svakog dana - savetovao je prof. dr Predrag Mitrović.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading