ODLIČNO JE ZA HOLESTEROL I PRITISAK A KOŠTA 90 DINARA: Namirnica koju su SRBI zaboravili, zlata vredi!

Autor: M.O.

Lifestyle

21.11.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svakako je veoma ukusna namirnica i idealan dodatak jelima!

ODLIČNO JE ZA HOLESTEROL I PRITISAK A KOŠTA 90 DINARA: Namirnica koju su SRBI zaboravili, zlata vredi!

Foto: Shutterstock

Seme susama je namirnica koja se sve više ističe u ishrani kao izvor brojnih korisnih nutrijenata. Ova mala koštunjava biljka bogata je vlaknima, esencijalnim vitaminima i mineralima, a ima i visok nivo antioksidanasa i nezasićenih masnih kiselina. Upravo zbog toga, ona se smatra izvrsnim izborom za održavanje probavnog sistema i srca zdravim.

Konzumiranje hrane s visokim udelom nezasićenih masti, poput semena susama, umesto zasićenih masnoća može da pomogne u smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara, smatraju stručnjaci sa klinike Mejo.

Istraživanja pokazuju da je vrsta masnoće koju jedete važnija od ukupnog unosa masti, prema članku objavljenom u stručnom časopisu BMJ.

Seme susama sadrži zdrave biljne lignane

S ljuskom ili bez nje, seme susama izvrstan je izvor antioksidansa i polifenola, uključujući lignane.

Republika

Foto: Shutterstock

Susam bi trebalo ubaciti u svakodnevnu ishranu

 

- Lignani mogu da smanje upalu i rizik od srčanih bolesti i određenih karcinoma poput karcinoma dojke i debelog creva - kaže Blatner.

- Lignani imaju suptilni efekat sličan estrogenu, pa takođe mogu da pomognu kod simptoma povezanih sa menopauzom - dodao je.


Jedna od najzanimljivijih činjenica o seme susama jeste da je dobar izvor dijetalnih vlakana, koja su neophodna za zdravlje srca. Studije su pokazale da ljudi koji redovno konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju manji rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tip 2 i karcinoma debelog creva, prenosi "Zadovoljna".

Pored toga, seme susama sadrži dva veoma važna hranljiva sastojka - bakar i kalcijum. Bakar je neophodan za stvaranje energije, vezivnog tkiva i krvnih sudova, dok kalcijum jača kosti i utiče na zdravlje srca, mišića i nerava. Uz to, neka istraživanja sugerišu da konzumacija hrane bogate kalcijumom može da zaštiti od karcinoma, dijabetesa i povišenog krvnog pritiska.


Uz sve navedeno, treba istaći i da seme susama sadrži zdrave biljne masti, posebno nezasićene masne kiseline koje su važne za smanjenje upale, poboljšanje nivoa holesterola i održavanje stabilnog srčanog ritma. Ova namirnica je takođe dobar izvor omega-3 masnih kiselina, koje su povezane sa manjim rizikom od prerane smrti kod starijih osoba.

Uzimajući u obzir sve navedene činjenice, ne čudi što je seme susama sve popularnije u ishrani. Zato, sledeći put kada budete planirali svoj jelovnik, svakako razmislite o uključivanju ovog malog, a moćnog semena.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading