OVAKO JE KUBURA OTKRIO DA IMA BOLEST KOJA SE SLABO ISPOLJAVA: Sve je bilo MUČNO, morao je odmah jednu stvar da uradi!

Autor: M.O.

Lifestyle

08.11.2023

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glum,ac je nesrećnim slučajem u mladosti dobio hepatitis.

OVAKO JE KUBURA OTKRIO DA IMA BOLEST KOJA SE SLABO ISPOLJAVA: Sve je bilo MUČNO, morao je odmah jednu stvar da uradi!

Foto: Tanjug/JADARANKA ILIC, Shutterstock

Poznati i cenjeni glumac Aleksandar Srećković je otvoreno govorio o tome kako je još u ranom detinjstvu zadobio hepatitis

Glumac je otkrio da je nesrećnim slučajem u njegovoj trinaestoj godini, prilikom revakcinacije za redovnu vakcinu zaradio hepatitis B. 

- Meni se ta prva vakcina nije primila i morao sam da primim ponovnu dozu, odnosno revakcinu. Prilikom te revakcine se desilo da sam ja zaražen tim hepatitisom B - započeo je on.

Dogodio se zaista nesrećan slučaj i nemarnost. Kada je trebao da primi vakcinu, zbog nastale gužve nisu dezinfikovali iglu i on je momentalno bio zaražen. 

Samo nakon dva meseca je dobio žuticu. Kako nije imalo nikakav grvni konetakt osim te revakcine, zaljučili su da je to pravi uzrok dobijanja hepatitisa B. 

Republika

Foto: Tanjug/ M. Milivojević

Glumac je prilikom revakcinacije zadobio hepatitis B

 

Simptome koje je imao

  • Žutica, 
  • otečena jetra, 
  • mučnina, 
  • gubitak snage, 
  • bilirubin koji je bio nekoliko puta veći od normalnog nivoa.

Zbog svega toga je morao da ide na rigoroznu dijetu i leži mesec dana.

Infektolog  kaže da se ovim virusom danas, uglavnom, ljudi zaraze se*sualnim putem, od 100 novozaraženih, 50 se zarazilo tim putem. Kako dalje navodi, u Srbiji od dva do 3% stanovništva nosi taj virus, a da i ne znaju da ga imaju. Po njegovim rečima, hepatitis se može dobiti i putem krvi, preko igle, stomatoloških, hirurških, ginekoloških metoda, onda od tetoviranja, stavljanja pirsinga.Takođe, može se preneti i sa majke na dete, tokom porođaja, kad dete prolazi kroz vaginalni kanal, prenosi "RTS".

- To je jedna klasična klinička slika, manifestne forme akutnog virusnog hepatitisa, mi kažemo ikterična forma, pošto je on požuteo, imao je tamnu mokraću, svetlu stolicu. Može da se javi i svrab kože kod tih bolesnika - objašnjava dr Delić infetolog i hepatolog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading