GOJITE SE, IMATE ZATVOR I PROBLEME SA CREVIMA? Doktor upozorava da popularna dijeta nije toliko zdrava kao što mislite!

Autor: N.J.

Lifestyle

15.10.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi misle da je bezglutenska ishrana mnogo zdravija opcija, ali doktor "razbija" te priče.

GOJITE SE, IMATE ZATVOR I PROBLEME SA CREVIMA? Doktor upozorava da popularna dijeta nije toliko zdrava kao što mislite!

Foto: shutterstock

Već godinama unazad govori se o bezglutenskoj dijeti kao o modi. Često ćete čuti da su sportisti i mnogobrojne poznate ličnosti na posebnom režimu ishrane, ali da li je to zaista efikasno? Doktor Benjamin Lebvol objašnjava za koga je pogodan taj tip ishrane.

- Nema razloga da neko ko se oseća dobro započne bezglutensku dijetu - objasnio je direktor kliničkog istraživanja u Centru za celijakiju na Univerzitetu Kolumbija. 

- To nije dijeta koja sama po sebi promoviše zdravstvene dobrobiti.

Primećuje da je jedan od glavnih problema kod izbegavanja žitarica koje sadrže gluten kao što su pšenica, raž ili ječam, kao i drugih žitarica je taj što to može smanjiti ukupan kvalitet nečije ishrane. 

- Najčešći problem s kojim se ljudi susreću kada započnu bezglutensku dijetu jeste unos vlakana koji često pada. Vlakna su važna za probavno zdravlje, tako da neadekvatan unos može dovesti do zatvora i drugih problema s crevima; takođe deluje kao da niste siti, zbog čega unosite više kalorija, a posledica je gojenje. Iako žitarice nisu jedini dostupni izvor vlakana, one su dobre, a većina Amerikanaca ni na koji način ne uspeva da dobije preporučeni unos od oko 20 do 40 grama dnevno.

Foto: shutterstock

Kako bezglutenska ishrana utiče na zdravlje

Ipak, ako držite bezluglutensku dijetu to znači da nećete jesti celovite žitarice, a one imaju brojne zdravstvene prednosti, posebno za zdravlje srca. Kao deo zdrave ishrane, visok unos celovitih žitarica u vezi je sa smanjenim rizikom od bolesti srca, nekih vrsta raka, dijabetesa tipa 2, gojaznosti i smrti od brojnih uzroka, uključujući infekcije i bolesti disajnog sistema.

- Ishrana koja je zamena za gluten ima više masnoće, šećera i soli nego ona koja sadrži gluten uopšteno - dodaje doktor za "Njujork tajms".

Gluten daje elastičnost testu i pomaže u zgrušnjavanju raznih prerađenih namirnica, pa se takođe može naći u proizvodima poput energetskih pločica. Kako bi se nadoknadio gubitak teksture, doktor objašnjava da su "zamene bez glutena često manje zdrave."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading