OVA TRI ZNAKA SE JAVLJAJU PRE SRČANOG UDARA: Doktorka sve UPOZORILA na simptome jer ako ih uočite mogu da vam spasu život!

Autor: M.O.

Lifestyle

07.11.2023

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri simptoma koji mogu predvideti na srčani zastoj.

OVA TRI ZNAKA SE JAVLJAJU PRE SRČANOG UDARA: Doktorka sve UPOZORILA na simptome jer ako ih uočite mogu da vam spasu život!

Foto: Shutterstock

Svi smo već dobro upoznati u to, da se najveći deo srčanih zastoja događa kod osoba koje pate od kardiovaskularnih oboljenja. 

Ovo je jedno od najsmrtonosnijih medicinskih hitnih stanja, a javlja se kada srce prestane da kuca usled abnormalnih srčanih ritmova. 

Doktorka Kindaron Reinier iz "Cedars-Sinai" u Los Anđelesu ističe da postoje simptomi upozorenja koji mogu da se jave i do 24 sata pre iznenadnog zastoja srca. Ona je proučavala koliko su uobičajeni simptomi kod pacijenata sa srčanim zastojem, a istraživanje je obuhvatilo više od 1.500 odraslih osoba u SAD-u.

Republika

Foto: shutterstock

Ovo tri simptoma ukazuju na srčani udar

 

Najčešći rani znak srčanog zastoja je dispneja

Otežano disanje je primećeno kod oko 41 odsto pacijenata. Doktorka Reinier ističpe da je ovo jedini znak koji je povezan sa srčanim zastojima i kod muškaraca i kod žena. 

Bol u grudima

Ovo je drugi najčešći znak koji je značajno povezan sa srčanim zastojima. Bol u grudima je drugi najčešći simptom i primećen je kod oko trećine pacijenata, ali je značajno povezan sa srčanim zastojima samo kod muškaraca, a ne kod žena.

Dijaforeza

Jako znojenje, je takođe primećeno kod oko 12 odsto  pacijenata sa srčanim zastojem, a uočeno je samo kod muškaraca.

Ovo istraživanje je pokazalo da su dispneja i bol u grudima najčešći simptomi koji mogu da ukažu na srčani zastoj.

Doktorka Reinier ističe da je važno da se pacijenti jave lekaru ukoliko primete ove simptome kako bi se sprečio iznenadni srčani zastoj. Takođe, ističe se da je važno i redovno praćenje kardiovaskularnog zdravlja kod osoba koje imaju predispoziciju za srčane probleme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading