UPOZORENJE ZA SVE KOJI IMAJU VISOK HOLESTEROL: Jednu stvar nikada nemojte da radite, jer izazivate bolest od koje mnogi UMIRU!

Autor: M.O.

Lifestyle

30.10.2023

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kardiolog je upozorio mnoge da obrate pažnju na ove stvari.

UPOZORENJE ZA SVE KOJI IMAJU VISOK HOLESTEROL: Jednu stvar nikada nemojte da radite, jer izazivate bolest od koje mnogi UMIRU!

Foto: Shutterstock

kardiolog

Moždani udar, tj. šlog, nastaje kada je dotok krvi u mozak iz nekog razloga blokiran ili kada krvni sud u mozgu pukne. Tada nastaju oštećenja u mozgu koja mogu da izazovu invalidnost ili čak smrt.

Doktorka Elizabet Klodas, kardiolog, upozorava na jednu stvar koju nikada ne bi trebalo da učinite ukoliko imate visok holesterol.

- Najgore što pacijenti mogu da urade jeste da ga ignorišu. Visok nivo holesterola, a posebno visok nivo LDL (lošeg) holesterola, jedan je od najbolje proučenih i povezanih faktora rizika za razvoj ateroskleroze - rekla je doktorka.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Visok holesterol povećava rizik od nastanka ateroskleroze

 

Visok holesterol povećava rizik od nastanka ateroskleroze

To je hronična bolest sa progresivnim tokom. Najčešće kliničke manifestacije su posledica rupture aterosklerotskog plaka što aktivira proces trombogeneze i dovodi do razvoja začepljenja krvnih sudova. 

Uklanjanje faktora rizika, kao što su gojaznost, hiperlipidemija, hipertenzija, dovodi do popravljanja endotelne disfunkcije i usporavanja patogeneze aterosklerotskog plaka.

- Podaci su zaista poražavajući. Srce nije samo organ koje je bitno za život, ono je pokretač svega. Srce najčešće oboleva. Bolest koja danas odnosi sve nas zove se ateroskleroza. Ona uzima polovinu stanovnika Srbije. Svoje pojavne oblike ima i kroz loš rad cirkulacije ruku i nogu, kroz loš rad srca - rekao je kardiolog Nebojša Tasić u "Jutru" na Prvoj.

Ako holesterol previsok, može da uzrokuje niz problema, uključujući i začepljene arterije. Često dovodi i do srčanog udara, ubica je srca broj jedan. 

Zato povedite računa o vašem holesterolu i na vreme ga regulišite. 

 BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading