"IMALA SAM MOŽDANI UDAR TOKOM INTIMNOG ODNOSA, MOJ DEČKO JE POSUMNJAO DA SAM ZAVISNICA": Devojka otkrila simptome koji su bili alarm za uzbunu (FOTO)

Autor:

Lifestyle

22.10.2023

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina mladih ljudi misli da se moždani udar javlja isključivo posle 50. godine, ali i primeri iz života i medicinske statistike demantuju te tvrdnje.

"IMALA SAM MOŽDANI UDAR TOKOM INTIMNOG ODNOSA, MOJ DEČKO JE POSUMNJAO DA SAM ZAVISNICA": Devojka otkrila simptome koji su bili alarm za uzbunu (FOTO)

Foto: instagram/printscreen/themishamontana

Miša Montana doživela je moždani udar u 30. godini života

Miša Montana (33) iz Nevade doživela je razarajući moždani udar tokom intimnog odnosa, a ni ona sama ni njen partner nisu posumnjali da bi tako nešto moglo da se desi.

Ova mlada žena, model na platofrmi za odrasle, nekoliko sati kasnije saznala je šta se dogodilo, kad je otišla u bolnicu. Tad su joj lekari rekli da simptomi moždanog udara mogu da se jave nekoliko sati ranije i da praktično budu bezbolni.

- Osećala sam se čudno, kao da sam u magli, ali nisam osetila nikakav bol. Zapravo, bila sam u krevetu sa partnerom i vodili smo ljubav kad su se pojavili prvi simptomi. Jedini razlozi zbog kojih sam znala da sa mojim telom nešto nije u redu bio je što nisam mogla da pričam i što sam imala maglu u glavi – priča Miša.

Odmah je, kaže, otišla do toaleta. Kad se vratila u sobu, njen tadašnji dečko ju je pitao da li je uzela neku psihoaktivnu supstancu. Mislio je, naime, da je Miša zavisnica koja je svoju sklonost ka opijatima vešto krila od njega.

- Sad mogu da razumem zašto me je tako nešto pitao. Jer, sve vreme po izlasku iz kupatila sam mrmljala – priseća se Miša događaja od pre tri godine.

Simptomi moždanog udara

Moždani udar se javlja kad se prekine dotok krvi u mozak, zbog čega se ćelije u ovom organu oštećuju i odumiru. Simptomi obično počinju iznenada i uključuju spuštanje jedne strane lica, nemogućnost simetričnog osmeha, nemogućnost podizanja i zadržavanja ruku zbog slabosti ili utrnulost jedne ruke, kao i nejasan govor.

- Pomislila sam da je moje stanje posledica moždanog udara, ali sam u isto vreme bila začuđena, jer sam bila sigurna da neko ko ima 30 godina ne može da doživi moždani udar. Kad su počeli da me obuzimaju panika i anksioznost, znala sam da moram da potražim lekasrku pomoć – navodi Miša.

Ona je istakla da simptomi moždanog udara mogu da potraju nekoliko sati.

- Ruke i lice su mi se grčili sve dok nisam mogla da osetim desnu stranu tela od struka naviše. Lice mi je klonulo, više nisam mogla da gledam ispred sebe. Takođe, pale su mi i usne – priseća se ova mlada žena.

U bolnici joj je rečeno da je doživela moždani udar i da će joj biti potrebno dosta vremena i borbe da bi se oporavila. Oporavak je uključivao vežbanje kako bi povratila osećaj u rukama i licu i učenje da koristi levu stranu tela za slučaj da desna strana tela nikada ne povrati pređašnje funkcije.

- Mislila sam da je celo moje lice uništeno i da nikada neću uspeti da povratim moć govora. Nažalost, ovo drugo se ispostavilo kao istinito; ni tri godine posle moždanog udara nisam uspela da povratim govor sto posto u odnosu na period pre toga. Desni obraz i desna strana usana i dalje su mi utrnuti. Ipak, najveći udarac koji sam pretrpela je ozbiljan gubitak pamćenja – deli Miša svoje iskustvo.

Tragajući za odgovorom zbog čega je u tridesetim godinama dobila moždani udar, Miša otkriva da je nekoliko godina ranije rodila sina sa cerebralnom paralizom. Taj događaj umnogome joj je promenio život.

- Posle moždanog udara sam pomislila da sam dobila novu šansu koji ni po koju cenu ne smem da protraćim. Odlučila sam da radim stvari koje su me ranije mnogo plašile. Plašila sam se letenja, a sada sam taj strah prevazišla, jer ne želim da gubim prilike u životu. Sada svim izazovima pristupam direktno i uvek se pitam šta je najgore što bi moglo da mi se desi. Čim uđete u tu zonu izazova, otključavate novi nivo o kom ranije niste ni smeli da sanjate – otkriva Miša.

Dr Geret Naj sa Univerziteta u Česteru kaže kako dokazi sugerišu da se jedan od sedam moždanih udara javlja kod osoba starosti od 15 do 49 godina, tako da moždani udari kod mlađih odraslih nisu neuobičajeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 


 

Komentari (0)

Loading