SRBI TAMANE OVU NAMIRNICU, A NAUKA JE DOKAZALA DA JE GLAVNI UZROK HIPERTENZIJE: Kraljica SVAKE trpeze hitno mora biti zamenjena!

Autor: N.J.

Lifestyle

28.10.2023

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prosečnoj porodici u Srbiji ova namirnica je osnova skoro svakog jela.

SRBI TAMANE OVU NAMIRNICU, A NAUKA JE DOKAZALA DA JE GLAVNI UZROK HIPERTENZIJE: Kraljica SVAKE trpeze hitno mora biti zamenjena!

Foto: Shutterstock

Devojka kupuje voće i povrće

Nezobilazna namirnica srpske trepeze je krompir. Često je na lošem glasu, ali zapravo glavni krivac je loš način pripreme ovog povrća, kako se mislilo. Jednostavno, kada jedete mnogo pržene hrane koja je bogata kalorijama gojenje je zasigurno. Takođe, ljudi koji jedu velike količine krompira imaju tendenciju da konzumiraju više maslaca, crvenog mesa i gaziranih pića.

Istina je da krompir ima visok sadržaj skorba ili ugljenih hidrata, materija koje uzrokuju skokove šećera u krvi. Ipak, ako ih jedete sa hranom koja je bogata proteinima, vlaknima i nezasićenim mastima, možete usporiti probavu i dovesti do ravnomernijeg otpuštanja glukoze u krvotok.

Osim ugljenih hidrata -  potrebnog izvora energije za vaše telo i mozak - krompir sadrži obilje mikronutrijenata. Dobar su izvor vitamina, minerala i vlakana. Imaju visok sadržaj vitamina C i kalijuma te su dobar izvor i vitamina B6. Srednji krompir ima samo 145 kalorija, piše "Majo klinika".

Foto: Shutterstock

Da li je krompir zdrav

Da li ga treba jesti?

Energija, mikronutrijenti i ukus čine krompir dovoljnim da postane deo zdrave ishrane. Samo da ga bolje kombinujete sa namirnicama koje su bogate proteinima i vlaknima.

Šta kaže nova studija?

Studija koja je objavljena u časopisu BMJ istakla je da je krompir izvor hipertenzije. Istraživači iz Bostona otkrili su vezu između kuvanog, pečenog i pire kromprira, kao i pomfrita sa rizikom od hipertenzije. Riziku su više izložene žene, ali su oba pola pokazala veću osetljivost. Zapravo, oni nisu istakli da je krompir glavni uzrok visokog krvnog pritiska, ali da ako dugo jedete neku vrstu od navedenih povećava se rizik od hipertenzije. Istraživanje je urađeno na više od 187 hiljada muškaraca i žena u SAD, upoređujući zdravlje onih koji su jeli krompir četiri ili više puta nedeljno sa onima koji su to činili samo jednom mesečno. Rezultati su pokazali da je redovna konzumacija krompira povezana sa većim rizikom od hipertenzije, piše "Najžena".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading