PET NAMIRNICA MOGU DA UNIŠTE DEJSTVO LEKOVA: Čitajte uputstvo na vreme, na GREJP ni ne pomišljajte! (FOTO)

Autor: N.J.

Lifestyle

20.10.2023

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sledećih pet namirnica nije poželjno konzumirati dok pijete lekove.

PET NAMIRNICA MOGU DA UNIŠTE DEJSTVO LEKOVA: Čitajte uputstvo na vreme, na GREJP ni ne pomišljajte! (FOTO)

Foto: shutterstock

Mešanje određene hrane ili pića sa lekovima ometa način na koji se lek apsorbuje, tako što blokira njegovu razgradnju ili preuveličava učinke. Do ovih interakcija može doći pri korišćenju lekova na recept, vitamina ili dodataka ishrani.

5 namirnica koje su u interakciji s lekovima

1. Grejp

Ovo citrusno voće ometa način na koji telo metabolizuje određene lekove. Najčešće je poznato da povećava apsorpciju leka u krvotok, što dovodi do veće koncentracije leka i povećava rizik od oštećenja jetre i raspada mišića. Trebalo bi da izbegavate grejp ako uzimate lekove za visok krvi pritisak, holesterol, bolest štitne žlezde, kašalj i žgaravicu.

2. Mlečni proizvodi

Mleko, jogurt i sir mogu promeniti učinkovitost antibiotika. Mlečni proizvodi su bogat izvor kalcijuma koji ometa neke antibiotike i dodatke gvožđa, te sprečava njihovu apsorpciju i uzrokuje slabiju cirkulaciju u krvotoku, piše "St. Luke s  health".

Foto: shutterstock

Zašto mlečne proizvode ne bi trebalo uzimati uz lekove

3. Hrana bogata tiraminom

Inhibitori monoaminooksidaze (MAOI), koji pomažu kod depresije i simptoma Parkinsonove bolesti, i drugi lekovi mogu ometati razgradnju tiramina, aminokiseline koja se nalazi u nekoliko namirnica. Visoki nivoi tiramina u krvotoku takođe mogu dovesti do povećanja krvnog pritiska. Uobičajena hrana bogata tiraminom uključuje čokoladu, prerađeno meso, zreli sir i proizvode od soje.

4. Zeleno, lisnato povrće

Ljudi koji uzimaju lekove za razređivanje krvi, moraće da smanje unos zelenog lisnatog povrća. Velika količina vitamina K koja se nalazi u zelenom lisnatom povrću može smanjiti sposobnost leka da spreči stvaranje krvnih ugrušaka. To se događa kada naglo smanjite ili povećate broj zelenila u ishrani, tako da ga ne morate u potpunosti izbegavati. Ako ih jedete u doslednim količinama, vaš nivo vitamina K biće uravnotežen.

Foto: Shutterstock

Kako spanać utiče na unošenje lekova u organizam

5. Alkohol

Možda ste čuli da ne bi trebalo da uzimate lekove sa alkoholom, ali ta dva mogu štetno delovati čak i ako se konzumiraju u razmaku od nekoliko sati. Njihovo mešanje može uzrokovati unutrašnje krvarenje, srčane probleme i poteškoće s disanjem kao i druge negativne posledice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading