NIKAKO NE SMETE DA ZAMRZNETE SLEDEĆIH OSAM NAMIRNICA: Dovodite sebe u opasnost, a hrana će biti kašasta i vodena

Autor: N.J.

Lifestyle

03.10.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sledećih osam namirnica nikako ne smete da zamrznete tvrde stručnjaci.

NIKAKO NE SMETE DA ZAMRZNETE SLEDEĆIH OSAM NAMIRNICA: Dovodite sebe u opasnost, a hrana će biti kašasta i vodena

Foto: shutterstock

Zamrzavanje hrane je jednostavan način da produžite rok trajanja hrane, sprečite da ostaci odu u kantu za đubre i uštedite vreme na pripremi tokom napornih dana. Šta se dešava kada se hrana zamrzne?

- Sve možete da zamrznete, ali kvalitet određene hrane će se pogoršati - kaže dr Džonatan Deutč, profesor na Sveučilištu Dreksel. Ono što se događa je sledeće: voda se širi kada se smrzne, a na ćelijskom nivou to rezultira pucanjem ćelijskih zidova i posledičnom promenom teksture, zbog čega se odmrznuta hrana ponekad može činiti mokrom, objašnjava.

1. Zelena salata

Zelena salata biće kašasta kada se odledi. Ipak, može se zalediti spanać, blitva i kelj.

Foto: shutterstock

Pranje zelene salate

2. Sos

Ako je sos zgusnut skrobom ispašće vodenasto kada se odledi. Zamrzavanje slabi vezu između skroba i vlage koju apsorbuje, a sos postaje drugačije strukture, piše "Iting vel".

4. Puding

Isti problem važi i za puding kao i za sos.

Foto: Printscreen/ YouTube/Mlada kuharica

Puding sa bademom

5. Krem supa

Iako se supa lako zamrzne, sve što sadrži mlečne proizvode postoji opasnost od zgrušavanja ili odvajanja, prema Nacionalnom centru za kućno čuvanje hrane.

6. Nemasna riba

Bez masnoće koja deluje kao izolator, riba se može natopiti vodom, kaže kuvar Frank Proto. 

Foto: Shutrterstock

Riba sa krompirom

7. Kuvana testenina ili pirinač

Ovde se skrob može zamrznuti, ali ipak nemojte to raditi. Kad se odmrzne ukus će biti kao da je prokuvano i nimalo ukusno.

Foto: pixabay.com

Serviran pirinač

8. Majonez

Emulzije u majonezu će se razbiti ili će se mast odvojiti od ostalih sastojaka, ističu stručnjaci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading