OVA HRANA MOŽE DA VAS OTRUJE AKO JE OSTAVITE ZA SUTRA: Zaboravite na bakine savete "da se ne baci" već dobro obratite PAŽNJU!

Autor: M.O.

Lifestyle

02.10.2023

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Retko ko voli i može da jede ovu hladnu hranu, zato je bolje baciti nego je sutra podgrejati.

OVA HRANA MOŽE DA VAS OTRUJE AKO JE OSTAVITE ZA SUTRA: Zaboravite na bakine savete "da se ne baci" već dobro obratite PAŽNJU!

Foto: Shutterstock

Često nam nakon nekog ručka ili večera imamo ostatke hrane koje ne želimo da bacimo. Od ranog detinjstva nas uče kako to nije dobro i da hrana treba da se sačuva za drugi dan. 

Doktorka Stejsi Duvanž sa Instituta za prirodne resurse na Univerzitetu Grinvič u Londonu otkrila je namirnice sa kojim treba da budete posebno oprezni kada ih podgrevate dan ili dva nakon spremanja istih.

Ovo ove hrani budite posebno obazrivi kako ne biste pokvarili stomak i zadržali nutritivne vrednosti:

Jaja

Jaja ne bi trebalo ponovo zagrevati. Doktorka ističe da su jaja bogata proteinima i treba ih konzumirati samo hladna u roku od 24 sata od kuvanja. U suprotnom, može da dođe do oksidacije. Oksidanci dovede do oštećenja ćelije i nimalo nisu zdravi.

Pečurke

Podgrevanjem pečuraka možete da uništite proteine i hranljive materije. Postaće neukusne, pa čak i gorke, a ukoliko su predugo stajali na sobnoj temperaturi, mogu da vam naprave probleme sa stomakom i varenjem.

Republika

Foto: Shuttestock, Pixabay

Ako određenu hranu podgrejete može vas otrovati

 

Spanać

Spanać, kao i kupus  bogati su nitratima i veoma su zdravi za nas, ali potrebno je da izbegavamo njihovo podgrejavanje. Kada se spanać zagreva, nitrati koji se nalaze u spanaću prelaze u nitrite, koji dalje prelaze u nitrozamine koji mogu biti vrlo štetni.

Pirinač

Da li ste znali da pirinač dok se još ne skuva sadrži bakteriju zvanu "Bacillius cereus". Kuvanjem ona se "ubija", ali ona i dalje može da živi u obliku spora, rekla je dr Duvanž.

Ova vrsta bakterija je u stanju da proizvede toksin koji može da dovede do dve vrste gastrointestinalnih bolesti - povraćanje i dijareju. Prisutan je i bol u stomaku. Da bi se izbegle komplikacije, pirinač treba staviti u frižider u roku od dva sata od kuvanja. Ne treba ga čuvati više od 24 sata.

Morski plodovi

- U podgrejanim morskim plodovima možete bezbedno da uživate, ali morate biti oprezni u pripremi i neposrednom skladištenju nakon kuvanja - rekla je dr Suvaž.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
milomir

03.10.2023 09:14

akako stoji sa vrucom sljivovicom kada se ohladi moze li se konzumirati