ZABORAVLJENI NAPITAK KOJI JAČA IMUNITET: Prepun vitamina, kao DECA smo ga obožavali, naši stari su govorili da "DIŽE IZ MRTVIH"

Autor: M.O.

Lifestyle

19.10.2023

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Originalni recept za napitak našeg detinjstva!

ZABORAVLJENI NAPITAK KOJI JAČA IMUNITET: Prepun vitamina, kao DECA smo ga obožavali, naši stari su govorili da "DIŽE IZ MRTVIH"

Foto: youtube/printscreen/Sofra Shqiptare

Boza napitak je na našim prostorima itekako dobro poznat.  Nekada je svaka poslastičarnica imala ovaj napitak, dok je danas to retko, što je ogromna šteta jer je zdrav.

Za razliku od nezdravih, gaziranih napitaka, prepunih šećera koje današnja deca piju u velikim količinama, boza je prirodan, zdrav napitak prepun vitamina.

Potiče iz Turske, još iz doba Osmanskog carstva, i verovalo da se je ovaj napitak star više od hiljadu godina. 

Republika

Foto: youtube/printscreen/Sofra Shqiptare

Boza napitak

 

Ovo piće se dobija fermentacijom vodenog rastvora kukuruza, projinog brašna, kvasca, i šećera. Sok je guste strukture, zamućen i neobičnog mirisa, žućkaste do oker boje boje.

Bogata je vitaminima A, B i E, kao i gvožđem. Boza sadrži veliki broj korisnih bakterija; naročito je dobra za sportiste, trudnice, porodilje. Idealna je za imunitet.

Pomaže u momentu kod iscrpljenosti, dehidratacije i mamurluka.  Recept za bozu je jednostavan i možete je pripremiti u svom domu.

Sastojci: 

  • 5 l vode,
  • 1 kg šećera,
  • 600 g neprosejanog kukuruznog brašna,
  • 30 g kvasca.

Priprema: 

Kukuruzno brašno prelijte toplom vodom i ostavite jedan dan da odstoji. Sutradan ga kuvajte oko dva sata uz povremeno mešanje. Kada se ohladi dodajte kvasac i to tako što ćete ga prethodno razmutiti u malo vode i ostaviti da naraste. Izmešajte i ostavite da odstoji preko noći.

Obavezno je držati napitak u frižideru, ali ga i pripremati u količinama koje možete da potrošite u određenom kratkom periodu. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading