RIZIKUJETE ŽIVOT KADA CEDITE BUBULJICU U "TROUGLU SMRTI": Doktor ŠOKIRAO otkrićem, ovo područje NE DIRAJTE!

Autor: N.J.

Lifestyle

07.10.2023

16:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Područje se zove "trougao smrti" i na tom delu ne smete da cedite bubuljice.

RIZIKUJETE ŽIVOT KADA CEDITE BUBULJICU U "TROUGLU SMRTI": Doktor ŠOKIRAO otkrićem, ovo područje NE DIRAJTE!

Foto: Shutterstock

Doktor Ever Arias, stalni lekar na Univerzitetu Kalifornije redovno reaguje na videozapise mlađe generacije i upozorava ih da ne cede bubuljice na određenim delovima lica i zbog čega to nikad ne treba činiti.

Jedan od njegovih najnovijih videa, koji je prikupio više od milion pregleda, pokazuje kako doktor objašnjava da ako bakterija uđe u probijenu bubuljicu to može da uzrokuje meningitis - po život opasnu infekciju mozga i kičmene moždine.

Doktor Arias kaže da na licu ne smete cediti bubuljice na području koje se zove '"trougao smrti' ili "trougao opasnosti", koje pokriva trokutasto područje lica od nosa do uglova usana.

- Postoji razlog zašto se ovo područje naziva "trouglom smrti" - jer je rezultiralo brojnim slučajevima ljudi koji su izgubili živote zbog ceđenja bubuljica na ovom području - rekao je on, a prenosi "Dejli mejl".

Foto: Printskrin

Bubuljice na bradi i obrazu

- Ove po život opasne infekcije javljaju se jer se facijalni nerv, koji je tačno u "trouglu smrti", povezuje s nečim što se zove vaš kavernozni sinus, a to je sistem vena koje se ulivaju u mozak.

Kavernozni sinus je mreža vena koje su deo proširene strukture mozga u dnu lobanje, iza očiju i ispod prednjeg dela mozga. Kada probušite bubuljicu, ona oštećuje kožu i uzrokuje "mikroskopsku ranu". 

Bakterije mogu ući u ovu ranu i dospeti u krvotok. Kad stigne tamo, izazva ozbiljnu infekciju i upalu.

- Upala može da se završi krvnim ugrušcima koji se nazivaju tromboza keratinskog sinusa (retka vrsta krvnog ugruška), ali takođe može rezultirati infekcijom koja se naziva meningitis, što je infekcija moždanih ovojnica ili moždanog tkiva. To isto može da dovede do apscesa mozga.

Meningitis je bakterijska infekcija u okolnim područjima mozga i kičmene moždine koja uzrokuje oticanje i može dovesti do smrti. 

Tada, rekao je doktor, pacijenti bi patili od  "konfuzije, groznice, napada ili čak smrti."

Dodao je:

- Iako je to retko i šanse da dobijete meningitis su male, moja preporuka je da ne cedite bubuljice na tom području. Ali moglo bi biti opasno po život s veoma visokom stopom smrtnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


Komentari (0)

Loading