OVAJ RAK JE OSMI PO SMRTNOSTI U SRBIJI: Doktor otkriva jedan PODMUKAO simptom koji zahteva momentalni odlazak kod LEKARA!

Autor: M.O.

Lifestyle

03.10.2023

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo su alarmantni simptomi kada treba da se javit lekaru!

OVAJ RAK JE OSMI PO SMRTNOSTI U SRBIJI: Doktor otkriva jedan PODMUKAO simptom koji zahteva momentalni odlazak kod LEKARA!

Foto: shutterstock

Žena na samrti

Karcinom mokraćne bešike u Srbiji se rangira kao peti po učestalosti i osmi po smrtnosti. Ovo su alarmantni simptomi koji zahtevaju brzu reakciju i posetu lekaru! 

Rak mokraćne bešike godišnje odnese čak 1.000 života. Nažalost, o ovoj ozbiljnoj bolesti se ne govori dovoljno često, iako se svake godine u Srbiji postavi dijagnoza za više od 2.300 ljudi, izjavio je  direktor Klinike za urologiju UKCS, prof.  dr Zoran Džamić.
 
- Nažalost, u poslednjih 20 godina u eri velikog napretka na polju lečenja mnogih oblika karcinoma, nije se mnogo napredovalo u lečenju raka mokraćne bešike. Zbog toga je strašno važna prevencija. Pojava krvi u urinu je glavni alarmatni simptom koji treba da dovede pacijenta kod lekara - objašnjava Džamić za RTS.
 
Republika

Foto: YouTube/Printscreen/RTS

Doktor Zoran Džamić upozorava sve na opasne simptome

 

Pušenje, gojaznost i rad u različitim  industrijama su faktori rizika.

Treba napomenuti da genetska predispozicija nije toliko izražena kao kod nekih drugih oblika karcinoma. Važno je naglasiti da muškarci mnogo češće oboljevaju, gotovo dvostruko više u odnosu na žene. Rana dijagnostika i ultrazvuk igraju ključnu ulogu u postavljanju dijagnoze.

Genetska komponenta nije toliko izražena kao kod drugih oblika karcinoma. Treba napomenuti i da muškarci mnogo češće oboljevaju - skoro duplo više. Rana dijagnostika i ultrazvuk mogu mnogo da pomognu u postavljanju dijagnoze.

- Kada govorimo o lečenju, hirurgija je zlatni standard. Međutim, sve više pacijenata dolazi u fazi kada hirurgija više nije dovoljna, a tada na scenu stupaju hemoterapija, bio, loška terapija i imunoterapija koja pokazuje značajne rezultate - ističe Džamić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading