OVE MALE GREŠKE SU "TIHI UBICA": Sledeće radnje narušavaju zdravlje srca kod žena, a činite ih svakodnevno!

Autor: N.J.

Lifestyle

04.10.2023

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdravlje srca trebalo bi da bude prioritet, a statistike pokazuju da mnogi nemaju svest o ovoj temi.

OVE MALE GREŠKE SU "TIHI UBICA": Sledeće radnje narušavaju zdravlje srca kod žena, a činite ih svakodnevno!

Foto: Shutterstock

Bolest srca odnela je živote čak 4.656 žena širom sveta. Šokantne brojke znače da kardiovaskularne bolesti (KVB) čine neverovatnih 27 odsto svih smrtnih slučajeva žena.

Irska fondacija za srce poziva žene da daju prioritet zdravlju srca u sklopu kampanje "Njeno srce je važno". 

Šta su kardiovaskularne bolesti?

Obuhvataju sve bolesti srca i cirkulacije, no najčešće se odnosi na koronarne bolesti poput angine i infarkta, moždanih udara i drugih oboljenja krvnih sudova. Ostala stanja uključuju urođenu srčanu bolest, bolest srčanih zalistaka i bolest srčanog mišića, koja je poznata kao kardiomiopatija, piše "Sun".

Viša dijetetičarka Nacionalne dobrotvorne organizacije, Orna O’Brien, istkla je nekoliko uobičajenih grešaka koje žene čine u vezi sa zdravljem srca.

Foto: Unsplash/ Darius Bashar

Srčani udar kod žena

To nije muška bolest

Prvo je pozvala žene da prestanu sa mišljenjem da je ovo "muška bolest", već da žene starije od 30 godina moraju proveravati krvni pritisak i holesterol svakih pet godina.

- Srčane bolesti kod žena su kroz istoriju bile nedovoljno prepoznate, nedovoljno lečene i istražene. Specifični faktori rizika poput pušenja i visokog krvnog pritiska mogu biti smrtonosniji za žene, a takođe može biti rizično zbog trudnoće i menopauze. Od ključne važnosti je da se žene edukuju - objašnjava ona.

Foto: shutterstock

Bol u grudima kod žena

Zanemarivanje

- Žene su manje svesne simptoma srčanog udara od muškaraca jer njihovi mogu biti nejasniji. Zbog toga odlože traženje pomoći, što može uticati na njihovu šansu za preživljavanje - ističe doktorka i dodaje:

- Mnoge žene nisu svesne da ih hormonska zaštita štiti od srčanih bolesti i moždanog udara sve do menopauze. Međutim, faktori rizika od srčanih bolesti mogu započeti u detinjstvu - naglašavajući važnost bez obzira na to u kojoj se životnoj dobi žena nalazi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading