SPAVANJE SA OVIM U KREVETU GORE JE OD BAKTERIJA U TOALETU: "Inficira disajne puteve i urinarni trakt", stručnjaci upozoravaju - OVU NAVIKU HITNO MENJAJTE!

Autor: N.J.

Lifestyle

14.09.2023

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači tvrde da bakterije koje se nalaze u ovoj odeći možu stvoriti vrstu bakterije koja stvara infekcije.

SPAVANJE SA OVIM U KREVETU GORE JE OD BAKTERIJA U TOALETU: "Inficira disajne puteve i urinarni trakt", stručnjaci upozoravaju - OVU NAVIKU HITNO MENJAJTE!

Foto: Shutterstock

Devojka se budi nasmejana

Čak i kada je toplo vreme neki ljudi ne mogu da zamisle odlazak u krevet bez čarapa. Ipak, istraživači upozoravaju i tvrde da morate prestati sa tim.

Anketirano je 1.017 Britanaca o njihovim navikama spavanje i otkrili su da 18 odsto njih nosi čarape dok spava. Od toga više od većine ne obuva nove, čiste već je u istim čarapama u kojima su bili ceo dan.

Istraživači su otkrila da polovina od prljavih čarapa sadrži pseudomonas aeruginosa - vrstu bakterije koja uzrokuje infekcije kod ljudi.

- Inficira disajne putove i urinarni trakt te uzrokuje infekciju pluća - utvrdili su stručnjaci Mattress Next Day i dodaju:

- Može se lako proširiti na alate koji su kontaminirani i nisu pravilno očišćeni.

Foto: shutterstock

Žena navlači čarape

Istraživači Mattress Next Door otkrili su da su čarape bila prljavije čak i od neočišćenih daljinskih upravljača za TV - što nije malo s obzirom na to da je utvrđeno da su ti uređaji "gori od WC šolje". U međuvremenu, Nacionalni instituti za zdravlje izveštavaju da se pseudomonas aeruginosa često nalazi u bubašvabama i njihovom izmetu.

Pseudomonas aeruginosa se lako širi, pa osobe koje nose prljave čarape mogu preneti bakterije na svoju posteljinu, što uveliko povećava mogućnost infekcije.

Savetuje se da obujete čiste čarape pre spavanja, kao i da ih perete na temperaturi iznad 40 stepeni kako bi "ubili" bakterije, piše "Njujork post".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading