NOVI SOJ KORONE ČESTO MEŠAJU SA PREHLADOM: Ovo su TRI glavna simptoma, prepoznajte ih na vreme!

Autor: M.O.

Lifestyle

12.09.2023

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju na dužinu vašeg kašlja.

NOVI SOJ KORONE ČESTO MEŠAJU SA PREHLADOM: Ovo su TRI glavna simptoma, prepoznajte ih na vreme!

Foto: www.profimedia.rs

Stručnjaci nas upozoravaju da poslednju mutaciju korona virusa (pirola), vrlo lako možemo da pomešamo sa prehladom! 

Zdravstvene organizacije širom sveta se brinu što ovaj novi soj nije najjasnije definisan, a od zaraze i dalje postoji opasnost. 

Preliminarni izveštaj Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) o BA.2.86 kaže da trenutno nema dokaza da pirola izaziva težu bolest, smrt ili hospitalizaciju. 

Republika

Foto: shutterstock

Pojavio se novi soj korone

 

Ne postoji tačna lista simptoma koje se povezuju sa pirolom, ali stručnjaci smatraju da je veoma slična omikronu. 

Dr Johanes Ujsom je u intervjuu za "Express" otkrio da postoje tri glavna simptoma koji ukazuju na infekciju pirolom. Pre svega, treba obratiti pažnju na produženi kašalj.

- Ako kašljete duže od sat vremena, praktično bez pauze, ili ako ovaj neprijatan simptom traje duže od jednog dana, najbolje bi bilo da se testirate - kaže doktor.  

U ranijim sojevima korone virusa izdvojio se kao glavni simptom - gubitak mirisa, ali su ga naknadne mutacije sve ređe izazivale dok se pirola nije pojavila. 

Treći simptom koji signalizuje infekciju novim sojem je gubitak apetita. Lekar ističe da pacijenti oboleli od pirole kategorički odbijaju da jedu, čak i kad im se nudi omiljena hrana.

Pirola, nova varijanta kovida prvi put je otkrivena u Velikoj Britaniji 18. avgusta kod osobe koja nije u skorije vreme putovala, što ukazuje na stepen prenošenja u zajednici unutar zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading