MIRISNE SVEĆE SU OPASNE PO ZDRAVLJE: Izazivaju kašalj, ASTMU, mogu da dovedu do gušenja!

Autor: M.O.

Lifestyle

20.08.2023

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova istraživanja su pokazale da su mirišljave sveće opasne po zdravlje.

MIRISNE SVEĆE SU OPASNE PO ZDRAVLJE: Izazivaju kašalj, ASTMU, mogu da dovedu do gušenja!

Foto: Photo by Taryn Elliott from Pexels

Mirisne sveće sadrže više od 100 štetnih hemikalija, koje mogu da ugroze zdravlje. Izazivaju kašalj, peckanje očiju, čak i astmu, ali istovremeno mogu da prouzrokuju reproduktivne probleme.

Mirisne sveće sadrže više od 100 štetnih hemikalija koje potencijalno mogu ugroziti vaše zdravlje. Njihova prisutnost može izazvati simptome kao što su kašalj, peckanje očiju, pa čak i astma, dok istovremeno mogu dovesti i do reproduktivnih problema.

Poseban izvor zabrinutosti predstavljaju ftalati, najopasniji sastojak u ovim mirisnim proizvodima, koji se koriste kako bi se miris zadržao duže.

Što je još alarmantnije, proizvođači nisu obavezni da istaknu sve sastojke na etiketi ovih proizvoda, što dodatno komplikuje sagledavanje njihove štetnosti. Često se na etiketama navodi samo vrsta mirisa koja je korišćena.

 

 

Kada se suočite s problemom kašlja ili osećaja peckanja očiju, bilo bi pametno razmotriti kvalitet vazduha u vašem domu. Umesto da maskirate neugodne mirise drugim supstancama, preporučuje se da se svakodnevno provetrava stan. Dovoljno je samo pet minuta provetravanja ujutru i uveče kako biste povećali cirkulaciju vazduha i osvežili svoj prostor. Umesto oslanjanja na mirisne sveće, izbor za zdraviji dom može biti i redovno provetravanje i održavanje kvaliteta vazduha u vašem okruženju.

- Parafinske sveće koje smo testirali ispustile su neželjene hemikalije u vazduh. Za osobu koja svake godine koristi sveću ili ih koristi često, udisanje ovih opasnih materija iz vazduha može doprineti razvoju zdravstvenih problema kao što su karcinom, alergijske reakcije pa čak i astma. Sveće biljnog porekla nisu ispuštale toksične hemikalije - rekao je Ruhulah Masoudi, profesor hemije na Državnom univerzitetu u Južnoj Karolini.

Najbezbednije je da kupite one koje su organskog porekla, bilo da su proizvedene od soje ili pčelijeg voska. Takođe, difuzeri esencijalnih mirisnih ulja takođe su odličan izbor za prijatan ambijent u vašem domu ne samo tokom ove praznične sezone već i tokom cele godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading