NEVIDLJIVA OPASNOST U VAŠOJ KUHINJI: Ovaj uređaj ispušta KANCEROGENE materije čak i kada je neaktivan!

Autor: M.O.

Lifestyle

13.08.2023

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komisija za bezbednost potrošačkih proizvoda istražuje opciju razmatranja zabrane ovih uređaja.

NEVIDLJIVA OPASNOST U VAŠOJ KUHINJI: Ovaj uređaj ispušta KANCEROGENE materije čak i kada je neaktivan!

Foto: pexels.com

Nova istraživanja povezuju plinske šporete s jednim od osam slučajeva astme u detinjstvu, saopštila je američka Komisija za bezbednost potrošačkih proizvoda. Ova studija je podstakla raspravu o mogućoj zabrani ovih uređaja zbog negativnog uticaja na zdravlje ljudi.

Međutim, štetan uticaj plinskih šporeta seže dalje od astme. Uprkos želji mnogih da se ne odreknu šporeta na gas, postoje načini za smanjenje potencijalne štetnosti ovih uređaja.

Plinske peći ne samo da izazivaju zagađenje vazduha prilikom korišćenja već i kada su ugašene. Hemikalije poput benzena, ksilena, toluena i etilbenzena, koje mogu uzrokovati ozbiljne probleme sa disajnim sistemom i čak rak, mogu se otkriti čak i kada uređaj nije u upotrebi.

Republika

Foto: Shutterstock

Nova studija povezuje plinske šporete s jednim od osam slučajeva astme u detinjstvu

 

Ovakva zagađenja su ozbiljna. Studija je pokazala da plinske peći mogu emitovati istu količinu benzena kao i cigarete, stvarajući uslove slične pasivnom pušenju.

Da li postoji način da se testira zagađenje gasnih peći kod kuće? Nažalost, ne postoji jeftin način da se testiraju štetne materije poput benzena i drugih zagađivača kod kuće.

Aspiratori i ventilacija mogu pomoći u smanjenju zagađenja vazduha, kao i otvaranje prozora i korišćenje ventilatora.

Kao alternativa plinskim šporetima, električni šporeti, posebno indukcijski, nude manje zagađenja. Indukcijski šporeti koriste elektromagnetsku energiju za zagrevanje posuda i hrane direktno, umesto prenosa toplote. Oni su takođe efikasniji i brži od konvencionalnih električnih šporeta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading