UJUTRU IMATE GLAVOBOLJU, A NISTE MAMURNI? Lekari su utvrdili da postoji razlog zašto je to tako, a od ovih deset namirnica BOL odmah prestaje!

Autor: N.J.

Lifestyle

26.06.2023

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jutarnje glavobolje mogu se pojaviti iz različitih razloga.

UJUTRU IMATE GLAVOBOLJU, A NISTE MAMURNI? Lekari su utvrdili da postoji razlog zašto je to tako, a od ovih deset namirnica BOL odmah prestaje!

Foto: Shutterstock

Možete iskustiti jutarnje glavobolje s vremena na vreme, kada ste pod stresom ili nakon lošeg sna, a to može preći i u redovno stanje. Glavobolje u ranim jutarnjim satima mogu biti rezultat promene u fiziologiji vašeg tela. Tada, smanjen je nivo unutrašnjeg bola u telu, a ono (telo) može proizvoditi više adrenalina tokom tog vremena, što rezultira epizodama migrene.

Najčešći tipovi jutarnjih glavobolja su:

Kluster glavobolja

Migrena
Tenzijske glavobolje

Glavobolje povezane s apnejom tokom spavanja obično se javljaju rano ujutro. Jedno istraživanje je  pokazalo da je 1 od 5 osoba s apnejom imala jutarnje glavobolje, dok je migrena najčešća bolest na svetu.

Foto: Shutterstock

Devojka spava sa maskom

Poremećaj spavanja i migrena

Poremećaji spavanja mogu dovesti do glavobolje, pogotovo migrene. Novo istraživanje pokazuje da poremećaj spavanja može podstaknuti migrene, a povezani su s češćom i jačom migrenom, koja može postati hronična. Takođe, prema istraživanju poremećaj spavanja u vezi je sa nesanicom i lošim kvalitetom sna, ali i intenzivnijim glavoboljama.

Glavobolja može uzrokovati tupu, oštru ili pulsirajuću bol, a traje kratko, na sat ili manje, ili duže do nekoliko dana, piše "Heltlajn".

Inače, ako se borite sa glavoboljom doktorka Vini Braun smatra da vam ishrana može pomoći i to konkrektno:

Banane

Lubenica

Semenke

Biljni čajevi

Kafa

Čokolada

Bobičasto voće

Pečurke 

Jogurt 

Brokoli

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading