EVO DA LI STVARNO MASKA ZA SPAVANJE GARANTUJE BOLJI SAN: Istraživači imaju dobar odgovor na jedno pitanje

Autor: N.J.

Lifestyle

24.06.2023

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maske za spavanje sve su popularnije jer mogu da zaštite od svetlosti, a vi ćete imati neometan san.

EVO DA LI STVARNO MASKA ZA SPAVANJE GARANTUJE BOLJI SAN: Istraživači imaju dobar odgovor na jedno pitanje

Foto: Shutterstock

Nekim ljudima san će biti prekinut čak iako malo svetlosti uđe u prostoriju, a zbog toga često se odluče za maske, dok eksperti kažu da su iste izuzetno korisne. 

Naime, važno je da noću nemamo prekide spavanja i da bolje uskladimo svoj cirkadijalni ritam.

- Za neke ljude i najmanji nagoveštaj svetlosti remeti san, a maska za spavanje je jednostavan i jeftin način da poboljšate kvalitet sna. Pored toga, blagi pritisak maske vam čak može pomoći da spavate mirnije i bez buđenja. Ne samo da signalizira telu da je vreme da se "isključi", već nam omogućava da se osećamo bezbedno i opušteno u mraku - kaže dermatolog dr Rejčel Nazarian.

Otkriva koji je još dobar razlog da koristite maske.

- Korisne su kada delite krevet sa partnerom koji ima drugačiji raspored spavanja ili voli da čita u krevetu, a maske takođe mogu da blokiraju plavo svetlo sa mobilnih telefona i računara - rekla je Kenedi.

Foto: pixabay.com

Žena spava bez maske

Takođe, zanimljivo je da maske mogu da smanje nadutost ujutru i kese ispod očiju jer ćemo se bolje naspavati. Definitivno je najveća prednost maske kada putujete avionom, automobilom ili vozom jer tamo uopšte nije zgodno spavati. Isto, maske pomažu ljudima koji imaju migrenu, a čak i najmanja izloženost svetlu može da izazove mučninu. Osetljivost na svetlost je uobičajena karakteristika hronične migrene, a ako se napad desi tokom dana, maske za spavanje će obezbediti potpuni mrak, prenosi "Espreso".

Ima i oni koji nisu za nošenje maski.

- U zavisnosti od oblika, maska može da izazove neprijatnost ili čak bol ako pritisne oči ili vrh ušiju - kaže neurolog i stručnjak za spavanje Kris Vinter i pojašnjava:

- Zatvorite oči i pritisnite kapke na deset sekundi - to će vam zamagliti vid, a upravo to je mana gotovo svih maski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading