JEDETE OVO PRE SPAVANJA? IMAĆETE NOĆNE MORE! Ovo su ubedljivo najgore namirnice koje možete pojesti uveče, a u Srbiji to je omiljena hrana

Autor: N.J.

Lifestyle

21.06.2023

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako sledeće namirnice jedete pre spavanja imaćete noćne more.

JEDETE OVO PRE SPAVANJA? IMAĆETE NOĆNE MORE! Ovo su ubedljivo najgore namirnice koje možete pojesti uveče, a u Srbiji to je omiljena hrana

Foto: Shutterstock

Određena hrana nikako nije dobra kao obrok pred spavanje. Kako je studija pokazala određene namirnice koje jedete pre spavanja mogu da pokrenu noćnu moru koja će vas probuditi i nakon čega se osećate loše. Veruje se da je sir loš izbor pred spavanje, ali nije jedini!

Postoji još jedan slastan zalogaj koji bi trebalo izbegavati ako ne želite živopisne snove. Što znači, imamo lošu vest za sve one koji su ljubitelji slatkiša. Aleks Savi proučio je studije koje detaljno opisuju hranu koja utiče na spavanje. Dok su sir i druga mlečna hrana na vrhu spiska namirnica koje izazivaju noćne more, slatkiši poput čokoladica, šećerne vune ili keksa takođe bi trebalo izbegavati pre spavanja. 

Foto: Shutterstock

Nezdrav obrok od mesa i hleba

Pored navedenog, masna hrana loša je za probavu, a kao rezultat toga je nekvalitetan san. Konačno, meso je još jedna hrana koja izaziva noćnu moru zbog količine masnoće i proteina koje sadrži, što vašem telu otežava razgradnju. Prema dr. Čarlsu Beju, lekaru koji se bavi spavanjem u "Centru za poremećaje spavanja na klinici Kleveland", kada naša tela naporno rade na procesu varenja hrane, veća je verovatnoća da će se kontinuitet sna prekinuti.

- Jedenje bilo čega kada je blizu vreme za spavanje može podstaknuti više snova, jer kasni noćni zalogaji povećavaju telesni metabolizam i temperaturu. Pojačani metabolizam i temperatura mogu dovesti do veće aktivnosti mozga, i podstiču više aktivnosti tokom sna s brzim pokretima očiju, ili REM - rekao je za NBC News.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading