OVE NAMIRNICE SADRŽE SUPLEMENT KOJI USPORAVA STARENJE I PRODUŽUJE ŽIVOT: Naučnici otkrili novi ELIKSIR ŽIVOTA

Autor: N.J.

Lifestyle

20.06.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suplement koji telo inače proizvodi, taurin, može da uspori starenje.

OVE NAMIRNICE SADRŽE SUPLEMENT KOJI USPORAVA STARENJE I PRODUŽUJE ŽIVOT: Naučnici otkrili novi ELIKSIR ŽIVOTA

Foto: pexels.com

Prema nedavnoj studiji koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Kolumbija i međunarodni tim stručnjaka za starenje, taurin, koji se inače nalazi u nekim namirnicama i proizvodi u telu može biti važan za zdraviji život. Studija koja je objavljena početkom juna  u časopisu "Nauka", otkrila je da ako postoji nedostatak taurina to utiče na starenje kod životinja i pokazuje da suplementacija tove supstance može da uspori starenje kod crva, miševa i majmuna. Zapravo, sredovečnim miševima koji su uzimali suplemente taurina produžen je životni vek do 12 odsto.

Studija je ispitivala nivo taurina u krvotoku miševa, majmuna i ljudi. Rezultati su pokazali da kada ljudi stare smanjuje se nivo taurina, gde su šezdesetogodišnjaci, u odnosu na petogodišnjake, imali svega jednu trećinu njihovog nivoa taurina. Posle, sproveli su istraživanje na oko 250 14-mesečnih miševa, to je ekvivalentno ljudima srednjih godina. Polovini miševa su davani suplementi taurina dnevno, dok je druga polovina dobijala kontrolni rastvor. Nalazi su otkrili da je suplementacija ove supstance produžila prosečan životni vek ženki miševa za 12 odsto, a mužjaka miševa za 10 odsto, što odgovara dodatnih tri do četiri meseca života, što je ekvivalentno oko sedam ili osam ljudskih godina.

Foto: pexels.com

Nega kože maskom za podočnjake

Rezultati

Životinje su bile boljeg zdravlja u poređenju sa onima koji nisu imali taj tretman. Dodatak taurina suzbijao je povećanje telesne težine u vezi sa godinama kod ženki miševa, povećanu potrošnju energije, povećanu koštanu masu, poboljšanu izdržljivost i snagu mišića, smanjeno ponašanje nalik depresiji i anksioznost, smanjenu insulinsku rezistenciju, pa čak i promovisao imuni sistem koji izgleda mlađe. Slični pozitivni efekti primećeni su kod rezus majmuna srednjih godina, sa prednostima uključujući kontrolu težine, poboljšane nivoe glukoze, povećanu gustinu kostiju i bolje zdravlje imunološkog sistema.

Hrana

Obično se nalazi u namirnicama koje su bogate proteinima, kao što su meso i riba, a proizvodi se i u telu. Uključen je u višestruke ćelijske funkcije i značajan je za proizvodnji energije, metabolizam žučne kiseline, osmoregulaciju i modulaciju aktivnosti neurotransmitera.

Takođe, istraživači su naglasili da su rezultati ove studije obećavajući, ali da su potrebna i dalja istraživanja kako bi se utvrdili potencijalne zdravstvene koristi i efekti taurina na dugovečnost kod ljudi, piše "Mondo".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading